Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 09.04.2015.

Predstavljanje hrvatskih pisaca na Londonskom sajmu knjiga
Održava se
14.-16.04.2015.

Već treću godinu zaredom Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatsko društvo pisaca i izdavačka kuća iz Londona Istros Books organiziraju predstavljanje hrvatske književnosti i nastup hrvatskih pisaca na Londonskom sajmu knjiga na programima izvan Sajma, a program podupiru Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Londonu i Britansko-hrvatsko društvo.

Na Londonskom sajmu knjiga koji se održava se od 14. do 16. travnja 2015. u okviru programa predstavljanja hrvatske književnosti u Velikoj Britaniji bit će predstavljeno englesko izdanja romana "Adio kauboju" Olje Savičević Ivančević (Farewell, Cowboy, Istros Books, London 2015), uz sudjelovanje autorice i njezine prevoditeljice na engleski Celije Hawkesworth te redatelja Ivice Buljana i glumaca Nataše Janjić i Marka Cindrića, kao i predstavljanje suvremene hrvatske poezije (englesko izdanje časopisa "Poezija - When The World Was Ten Years Old - Croatian Poetry 1989-2013)" uz pjesnička čitanja.

Na Sajmu će biti predstavljena i brošura "Writing Croatia" s popisom djela hrvatskih autora prevedenih na engleski i knjiga na engleskom o Hrvatskoj, a koju je pripremilo Britansko-hrvatsko društvo.

Na sajmu će biti predstavljen i američki književni festival The Bay Area Book Festival, u čijem će prvom ovogodišnjem izdanju sudjelovati i hrvatski pisci. O festivalu će govoriti pisac i izdavač Ivan Sršen.
 

Londonski sajam knjiga kao jedan od najvažnijih europskih i svjetskih književnih sajmova i mjesto susreta izdavača, pisaca i književnih agenata, izvrsna je platforma za promociju dugogodišnjeg programa potpora Ministarstva kulture književnim prijevodima hrvatskih pisaca na strane jezike za koji je natječaj otvoren tijekom cijele godine kao i za razvoj programa Europske unije Kreativna Europa koji je na nacionalnoj razini u nadležnosti Ministarstva kulture.

U programu sudjeluju: Olja Savičević Ivančević, Ivica Buljan, Nataša Janjić, Marko Cindrić, Damir Šodan, Ana Brnardić, Ivan Sršen, Steven Fowler, Stephen Watts i James Byrne.

LBF 2015

Olympia Exhibition Centre. 14-16. travnja 2015.
Olympia London, Hammersmith Road, Kensington, W14 8UX
 

Program na hrvatskom književnom štandu (5C131):

Utorak 14.04.

11:00   Predstavljanje brošure "Writing Croatia: Books in English for Readers Interested in Knowing More about Croatia" u izdanju Britansko-hrvatskog Društva (British Croatian Society).

12:00   Predstavljanje knjige bugarskog pisca Aleka Popova "Black Box".

16:00   Predstavljanje engleskog izdanja romana "Farewell, Cowboy" Olje Savičević Ivančević, piće i druženje s autoricom i prevoditeljicom romana Celijom Hawkesworth.


Srijeda 15.04.

12:00   Čitanje poezije – Olja Savičević Ivančević, Ana Brnardić & Damir Šodan

15:00   Čitaća proba za predstavu Farewell, Cowboy. S Natašom Janjić i Markom Cindrićem.

17:00   The Bay Area Book Festival: predstavljanje novog američkog književnog festivala na kojem će nastupiti i hrvatski pisci. O suradnji s festivalom govorit će Ivan Sršen.


Četvrtak 16.04.

11:00   Predstavljanje knjige: "The Sweet Taste of a Dalmatian Love Affair. Kuharica" (Algoritam); sudjeluju autorica Flora Turner i izdavač Neven Antičević.


***

Program izvan Sajma:


Prijem povodom predstavljanja romana "Farewell, Cowboy"

Utorak, 14.04. @ 18:30 - 21:00 | Ulaz slobodan

Croatian Embassy, 21 Conway Street, London, W1T 6BN

"Farewell, Cowboy", englesko izdanje romana "Adio kauboju" Olje Savičević Ivančević bit će predstavljeno u Velikoj Britaniji 14. travnja na Londonskom sajmu knjiga. Nakon pića i druženja s autoricom i prevoditeljicom Celijom Hawkesworth na hrvatskom književnom štandu (5C131), druženje će se nastaviti u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bloomsburyju, uz prijem kod veleposlanika, dr. Ivana Grdešića.

Olja Savičević Ivančević čitat će ulomak iz romana, a nakon toga će potpisivati knjige koje će se moći kupiti u Veleposlanstvu.  

http://www.londonbookandscreenweek.co.uk/event/reception-for-the-launch-of-farewell-cowboy/

O romanu je u Irish Timesu izašla izvrsna kritika - tekst je dostupan na sljedećem linku:


PJESNIČKI PARTY

Srijeda, 15.04. @ 18:30 - 10:00 | Ulaz slobodan

The Grove Bar & Restaurant, 83 Hammersmith Grove, London , W6 0NQ

Književna večer na kojoj svoju poeziju čita troje hrvatskih i troje britanskih pjesnika. Večer će moderirati britanski pjesnik i umjetnik Steven Fowler, a nastupit će: Olja Savičević Ivančević, Damir Šodan, Ana Brnardić, Stephen Watts i James Byrne.

Na književnoj večeri bit će riječi o suvremenoj hrvatskoj poeziji te će biti predstavljeno posebno izdanje na engleskom jeziku časopisa "Poezija – When The World Was Ten Years Old" (izdavač HDP, 2013). Organizatori književne večeri: izdavače kuće iz Londona Istros Books i Arc Publications te Hrvatsko društvo pisaca.


FAREWELL, COWBOY: ČITAĆA PROBA I PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Četvrtak, 16.04. @ 13:00 - 14:30 | Ulaznica: £5

Tristam Bates Theatre, 1a Tower Street, London , WC2H 9NP

Čitaća proba "Farewell, Cowboy": Nagrađivani roman Olje Savičević Ivančević "Adio kauboju" priča je o netoleranciji, o nasilju, o drugima i drugačijima, u ovom slučaju o Danijelu, bratu Ruzinave, i Braći Irokezima, o obitelji u kojoj su ostale dvije sestre i majka i njihovim odnosima, o generaciji koja se osipa... Ovu izvedbu postavlja redatelj originalne predstave čija je premijera bila u Splitu 2010., Ivica Buljan, a u njoj sudjeluju glumci Nataša Janjić i Marko Cindrić. Nakon izvedbe autorica će potpisivati knjige.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –