Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.12.2019.

Predstavljanje knjige Borisa Becka 'Posljednja noć velikog pripovjedača'
Održava se
11.12.2019. u 19h

Predstavljanje nove knjige Borisa Becka "Posljednja noć velikog pripovjedača", fikcionalizirane biografije antičkog pripovjedača Ezopa (Leykam international, 2019.), održat će se u srijedu, 11. prosinca u 19 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu (Krvavi most 2).

O knjizi će gooriti: Boris Beck, Jadranka Brnčić, Grozdana Cvitan, Eugenia Ehgartner.

Antički pripovjedač Ezop poznat je najviše po basnama, ali on je bio i autor politički angažirane proze zbog koje je i ubijen. Ezop je rođen kao rob i tjelesno deformiran, a u djetinjstvu čak nije niti govorio. S ruba društva, zahvaljujući iznimnoj inteligenciji, uspeo se sve do državnog službenika koji je za kraljeve obavljao povjerljive poslove. Njegova dovitljivost učinila je da se u njega zaljubila i žena priglupog filozofa kojega je u mladosti služio, a čak je bio pozvan i u društvo legendarne sedmorice mudraca.

Na svojim diplomatskim putovanjima po Bliskom istoku stigao je do Babilona, a po predaji u pustinji je čak susreo i Istinu. Kao sluga Kreza – koji je zbog prijevarnog proročanstva Delfa doživio vojnu katastrofu – odlazi u grčko proročište te tamošnje svećenike optuži za licemjerje i iskorištavanje naivnosti ljudi. Oni ga zauzvrat lažno optuže za krađu i osude na smrt – no Ezop prije toga, u liku mladog stražara koji ga čuva, pronađe nasljednika svojeg umijeća koji će dalje pronositi slobodu pripovijedanja.

Boris Beck

Posljednja noć velikog pripovjedača

  • Leykam international 10/2019.
  • 151 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400860
  • Cijena 128.00 kn

Roman 'Posljednja noć velikog pripovjedača' Borisa Becka je fikcionalizirana biografija Ezopa, antičkog pripovjedača poznatog najviše po basnama, ali on je bio i autor politički angažirane proze te je zbog toga bio i umoren.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –