Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Beck

Posljednja noć velikog pripovjedača

  • Nakladnik: Leykam international
  • 10/2019.
  • 151 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400860
  • Cijena: 128.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Roman "Posljednja noć velikog pripovjedača" Borisa Becka je fikcionalizirana biografija Ezopa, antičkog pripovjedača poznatog najviše po basnama, ali on je bio i autor politički angažirane proze te je zbog toga bio i umoren.

Ezop je rođen kao rob i tjelesno deformiran, a u djetinjstvu čak nije niti govorio. S ruba društva, zahvaljujući iznimnoj inteligenciji, uspeo se sve do državnog službenika koji je za kraljeve obavljao povjerljive poslove. Njegova dovitljivost učinila je da se u njega zaljubila i žena priglupog filozofa kojega je u mladosti služio, a čak je bio pozvan i u društvo legendarne sedmorice mudraca. Na svojim diplomatskim putovanjima po Bliskom istoku stigao je do Babilona, a po predaji u pustinji je čak susreo i Istinu. Kao sluga Kreza – koji je zbog prijevarnog proročanstva Delfa doživio vojnu katastrofu – odlazi u grčko proročište te tamošnje svećenike optuži za licemjerje i iskorištavanje naivnosti ljudi. Oni ga zauzvrat lažno optuže za krađu i osude na smrt – no Ezop prije toga, u liku mladog stražara koji ga čuva, pronađe nasljednika svojeg umijeća koji će dalje pronositi slobodu pripovijedanja.

Boris Beck, rođen 1965. u Zagrebu. Docent je na Odsjeku za novinarstvo Sveučilišta Sjever u Koprivnici, dugogodišnji publicist i književnik. Bio je urednik u Vijencu, Zarezu i Nacionalu te u nizu časopisa za kulturu i književnost. Studirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je više knjiga ("Metak u srcu Svetog Augustina", "Mrtvaci pod poplunom", "Krila u koferu", "Ne bih o tome"...) umjetničke, esejističke i znanstvene proze.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –