Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Beck

Uloga moje obitelji u svjetskoj krizi

  • Nakladnik: Leykam international
  • Ilustracije: Boris Beck
  • 11/2022.
  • 200 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401515
  • Cijena: 15.00 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Boris Beck već je od početka svoje publicističke karijere prepoznat po osebujnom i u nas jedinstvenom postupku, a to je da prezentira obiteljski život kao fenomenologiju. Ma koliko njegovi eseji bili duhoviti, oni su plod ozbiljnih razmatranja; autentični su, ali s mnoštvom književnih i kulturnih referenci; djeca se u njima, što je novum u nas, ne pojavljuju kao objekti odgoja, kojima bi autor bio nadmoćan i nadređen, a ne upada se ni u infantilizaciju diskursa; naprotiv, djeca su ozbiljni i relevantni sudionici ne samo obiteljskog nego i šireg kulturnog obzora, kroz čije se postojanje i ponašanje pretresaju veliki i važni društveni problemi. Riječ je o mozaičnoj knjizi, u kojoj se ogleda fragmentarnost svijeta, ali konzistentnoj u svojoj mudroj i plemenitoj poruci.

U knjizi "Uloga moje obitelji u svjetskoj krizi" tematiziraju se problemi odgoja u suvremenim okolnostima narušenih autoriteta i hijerarhija; obrazovanja u kojem su djeca i mladi suočeni s mnogim digitalnim sadržajima koji im izazivaju poremećaj pažnje; novih modusa društvenosti u virtualnim prostorima. Sav je taj sadržaj prikazan u kontekstu ekonomskih i političkih danosti, unutar kojih autor razlaže razne moralne, filozofske i etičke probleme, od začeća i rađanje djece, preko problema školovanja i gradnje međuljudskih odnosa, do konačnih pitanja o razlozima i načinima postojanja čovjeka u svijetu. Zaključno, knjiga redefinira naš pogled na djecu i otkriva nov način pisanja o njima.

Boris Beck rodio se 1965. u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu. Kao novinar i urednik radio je u Vijencu, Zarezu i Nacionalu, a sada je zaposlen kao docent na Studiju novinarstva na FPZG. Autor je dva romana – "Pandorina kutija" i "Ne bih o tome" (u suradnji s Igorom Rajkijem) – jedne knjige pripovijedaka ("Metak u srcu Svetog Augustina", objavljene osim u Hrvatskoj i u Srbiji i Bugarskoj) te dviju knjiga eseja ("Krila u koferu" i "Mrtvaci pod poplunom"). Bio je urednik u više časopisa za kulturu, književnost i znanost – Gordogan, Fantom slobode, Autsajderski fragmenti, Knjigomat, Op. a. – a također i u izdavačkim kućama Durieux i AGM. Suradnik je Hrvatskog biblijskog društva kao stilski redaktor novog prijevoda Svetog pisma. Dobitnik je više književnih nagrada i stipendija Ministarstva kulture za poticanje vrijednog stvaralaštva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –