Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Beck

Alisa iza smrti

  • Nakladnik: Leykam international
  • 11/2023.
  • 160 str., meki uvez
  • ISBN 9789533401768
  • Cijena: 15.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Boris Beck vratio se nakon dva desetljeća tematici Domovinskog rata. Njegova prva knjiga, zbirka priča "Metak u srcu Svetog Augustina" (2003), bila je, kako je to napisala Jadranka Pintarić, prva koja je u nas odstupila od prevladavajućeg ratnog diskursa te je ponajprije tematizirala odnose žena i muškaraca, a zadobila je recepciju i izvan Hrvatske jer je bila objavljena i u Beogradu i, u prijevodu, u Sofiji.

Kratki roman "Alisa iza smrti" usredotočen je ponovno na ljubavne odnose koji u ratnoj situaciji zadobivaju posebnu dramatičnost i sudbonosnost. Priča prati dva izviđača smještena na motrilište uz frontu uz koje, s velikom dozom realizma, upoznajemo autentične okolnosti života na bojišnici, ali pomalo i mrežu odnosa među ljudima, kako braniteljima, tako i neprijateljima, čije isprepletene veze sežu u prošlost, te čiji dugotrajni i zatomljeni sukobi izbijaju u punoj snazi. No potraga za ljubavlju je u prvom planu: mlađi vojnik nastoji prevladati odvojenost od djevojke u koju je zaljubljen, a stariji otkriti što se dogodilo sa ženom u koju je bio zaljubljen i koja je nestala u ratnom vihoru. Pisano vrhunskim stilom, s nevjerojatnim obratima, književnost u najboljem svjetlu!

Boris Beck rodio se 1965. u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu. Kao novinar i urednik radio je u Vijencu, Zarezu i Nacionalu, a sada je zaposlen kao docent na Studiju novinarstva na FPZG. Autor je dva romana – "Pandorina kutija" i "Ne bih o tome" (u suradnji s Igorom Rajkijem) – jedne knjige pripovijedaka ("Metak u srcu Svetog Augustina", objavljene osim u Hrvatskoj i u Srbiji i Bugarskoj) te dviju knjiga eseja ("Krila u koferu" i "Mrtvaci pod poplunom"). Bio je urednik u više časopisa za kulturu, književnost i znanost – Gordogan, Fantom slobode, Autsajderski fragmenti, Knjigomat, Op. a. – a također i u izdavačkim kućama Durieux i AGM. Suradnik je Hrvatskog biblijskog društva kao stilski redaktor novog prijevoda Svetog pisma. Dobitnik je više književnih nagrada i stipendija Ministarstva kulture za poticanje vrijednog stvaralaštva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –