Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Beck

Politički portreti Josipa Horvata

  • Nakladnik: AGM
  • 09/2013.
  • 186 str., meki uvez
  • ISBN 9789531744423
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Politički portreti Josipa Horvata" vrlo je lijepo pisana monografija ponajprije o jeziku, stilu te uopće o diskursu Josipa Horvata, gotovo zaboravljenoga pisca brojnih političkih feljtona, kazališnih i književnih kritika, izrazito plodna publicista nekoć nadaleko poznata po brojnim knjigama s područja hrvatske kulturne i političke povijesti te autora brojnih portreta važnih suvremenika.


Boris Beck u svojoj knjizi osobitu pozornost posvećuje Horvatovim portretima LJ. Gaja, A. Starčevića i F. Supila.

Otkrivanje Josipa Horvata i cjeline njegova dragocjenog, inspirativnog i eruditskoga, višežanrovskoga opusa nije samo otkrivanje važne biografije, ne samo podloge titanskoga individualnoga pokušaja da se razumiju hrvatsko društvo i njegov europski kontekst, nego otkrivanje i reprezentativnoga rakursa iz kojega se takav uvid rađao, rakursa koji je bio zatajen i za koji smo bili prikraćeni.


Zato je nakon svih peripetija što ih je Horvatov opus doživio duboko pravedno što je upravo on prvi među novinarima – ili publicistima – dobio monografiju na razini na kojoj su se dosad pisale studije samo o pripadnicima nacionalnog književnoga kanona od Gjalskog i Kovačića do Matoša i Krleže, da je baš na njegovim tekstovima novinski, dakle općemedijski jezik ili diskurs legitimiran kao vrijedan znanstvenog istraživanja.

 

***


Boris Beck rođen je 1965. u Zagrebu. Diplomirao geodeziju, a zatim hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno na doktorskom studiju iz područja stilistike. Dvaput je bio u ratu i za to dobio kolajnu s kojom se sada igra njegovih četvero djece. Član redakcije Vijenca do osnivanja Zareza gdje je kratko bio i glavni urednik. Član redakcije novog kritičkog izdanja Biblije na hrvatski. Urednik kulture u Nacionalu. Suradnik mnogih časopisa i novina, član HDP-a.


Priče, eseje i kritike objavljivao je u brojnim časopisima i novinama. Za prozu je nagrađen na natječajima Arkzina i FAK-a. Autor je mjuzikla za tinejdžere "Grie Witch". Nekoliko knjiga proze –("Metak u srcu Svetog Augustina", „Mrtvaci pod poplunom“...) uglavnom priča – objavio za djecu i odrasle, a nedavno je objavio roman „Ne bih o tome“ s Igorom Rajkijem.

Boris Beck rodio se 1965. u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu. Kao novinar i urednik radio je u Vijencu, Zarezu i Nacionalu, a sada je zaposlen kao docent na Studiju novinarstva na FPZG. Autor je dva romana – "Pandorina kutija" i "Ne bih o tome" (u suradnji s Igorom Rajkijem) – jedne knjige pripovijedaka ("Metak u srcu Svetog Augustina", objavljene osim u Hrvatskoj i u Srbiji i Bugarskoj) te dviju knjiga eseja ("Krila u koferu" i "Mrtvaci pod poplunom"). Bio je urednik u više časopisa za kulturu, književnost i znanost – Gordogan, Fantom slobode, Autsajderski fragmenti, Knjigomat, Op. a. – a također i u izdavačkim kućama Durieux i AGM. Suradnik je Hrvatskog biblijskog društva kao stilski redaktor novog prijevoda Svetog pisma. Dobitnik je više književnih nagrada i stipendija Ministarstva kulture za poticanje vrijednog stvaralaštva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –