Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.03.2022.

Predstavljanje knjige Borisa Senkera 'Zvijezde. Drame'
Održava se
22.03.2022. u 20h

Predstavljanje knjige Borisa Senkera "Zvijezde. Drame" (Leykam international 2021.) održat će se u utorak 22. ožujka u 20 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu (Krvavi most 2).

Sudjeluju: Boris Senker, Cvijeta Pavlović, Robert Raponja, Lucija Ljubić i Eugenia Ehgartner, urednica.

Triptih je to o snažnim ženama kao scenskim eksponatima, tj. kronološki od arheološkog blaga istarske prošlosti, preko žena dvadesetostoljetnih revolucionarki specifične hrvatske prošlosti, do žena budućnosti, Frau Flore i Miss Tine u globalnom svijetu zabave virtualnih medija. I u ranijim dramskim tekstovima Senker je rado posvećivao pozornost ženama (…). No s triptihom Zvijezde nedvojbeno je da na Senkerovu dramskom nebu jasno sjaje ženske snažne jarke zvijezde. Pogled u sjenu i sile astralnih kretanja otkrivaju pak da zvijezde nisu same, da su okružene planetima koji daju poticaj, određuju dubinu sustava, nude podršku i opseg orbita. A ta tiha snaga diskretne podrške određena je za muški glas, mušku sjenu, muški poticaj. Uostalom, astralija je ženskoga, a planetarij muškog roda. (prof. dr. sc. Cvijeta Pavlović)

Boris Senker

Zvijezde

  • Leykam international 07/2021.
  • 296 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401171
  • Cijena 178.00 kn

U kozerijskom osvrtu naslovljenu Književnost kao zavičaj, akademik Boris Senker prije desetak godina rekao je da pišući komedije i drame izmišlja svoj zavičaj te da se taj njegov izmišljeni zavičaj sastoji od dvaju dijelova, sjevernog i južnog, obilježenih i jezikom i mentalitetom likova. Tri dramska teksta objavljena u ovoj knjizi pripadaju tom i takvom zavičaju.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –