Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Senker

Zvijezde

  • Nakladnik: Leykam international
  • 07/2021.
  • 296 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401171
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U kozerijskom osvrtu naslovljenu Književnost kao zavičaj, akademik Boris Senker prije desetak godina rekao je da pišući komedije i drame izmišlja svoj zavičaj te da se taj njegov izmišljeni zavičaj sastoji od dvaju dijelova, sjevernog i južnog, obilježenih i jezikom i mentalitetom likova. Tri dramska teksta objavljena u ovoj knjizi pripadaju tom i takvom zavičaju – Fora Frau Flora smjestila se u njegov sjeverni dio, Zvijezde hikstarske nastanjuju južni dio, a Astra podjednako pripada i jednom i drugom.

“Triptih je to o snažnim ženama kao scenskim eksponatima, tj. kronološki od arheološkoga blaga istarske prošlosti, preko žena dvadesetostoljetnih revolucionarki specifične hrvatske prošlosti, do žena budućnosti, Frau Flore i Miss Tine u globalnom svijetu zabave virtualnih medija. I u ranijim dramskim tekstovima Senker je rado posvećivao pozornost ženama (...). No s triptihom ‘Zvijezde’ nedvojbeno je da na Senkerovu dramskom nebu jasno sjaje ženske snažne jarke zvijezde. Pogled u sjenu i sile astralnih kretanja otkrivaju pak da zvijezde nisu same, da su okružene planetima koji daju poticaj, određuju dubinu sustava, nude podršku i opseg orbita. A ta tiha snaga diskretne podrške određena je za muški glas, mušku sjenu, muški poticaj. Uostalom, astralija je ženskoga, a planetarij muškoga roda.” (prof. dr. sc. Cvijeta Pavlović)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –