Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Senker

Uvod u suvremenu teatrologiju I.

  • Nakladnik: Leykam international
  • 04/2011.
  • 270 str., meki uvez
  • ISBN 9789537534615
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prvenstvena je namjena knjige pružiti analitički uvid u suvremene pristupe kazalištu u kontekstu suvremenih pristupa književnosti s jedne, a izvedbenim umjetnostima s druge strane.

U uvodnom poglavlju autor razmatra određenje teatrologije kao znanosti koja se tijekom XX. stoljeća emancipirala od povijesti i teorije (dramske) književnosti, glazbe i plesa, likovnih umjetnosti i arhitekture unutar kojih je proučavanje kazališne umjetnosti redovito bilo marginalno, ali je istodobno zadržala i čvrstu vezu s tim područjima, proširivši svoje zanimanje i na druga područja te postala primjerna interdisciplinarna znanost.

Nakon toga slijedi niz informativnih poglavlja o pravcima koji su obilježili proučavanje kazališta u proteklom stoljeću. U njima se prikazuju semiologija kazališta (semiologija predstave, semiologija dramskog teksta), strukturalna semantika (aktantska analiza), psihologija kazališta (psihologija dramskog lika, psihologija glume, psihologija publike), sociologija kazališta (sociologija dramskog teksta, sociologija glumišne profesije, sociologija publike, gluma u svakodnevnom životu), antropologija kazališta (drama i mit/kazalište i obred, kazalište i igra, primjena kazališta u antropološkim sintezama), parcijalni pristupi kazalištu (feminizam: feministička kritika pozicije žene u drami i glumišnoj profesiji, feministička kritika ženskoga dramskog pisama i ženske izvedbe, ženski pogled u kazalište; interkulturalizam: kazališne razmjene između različitih kultura po sinkronijskoj i dijakronijskoj crti; novi historizam: kazalište i moć, kazalište i kruženje kulturnih energija; queer studies: kazalište i marginalizirane društvene skupine).

Na kraju se razmatra odnos teatrologije prema dramatologiji i proučavanju izvedbe (performance studies) kao razmjerno novim pokušajima redefiniranja znanstvenoga područja koje je definirala teatrologija i koje je povratno nju definiralo. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –