Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.05.2024.

Predstavljanje knjige Davida Humea 'Dijalozi o prirodnoj religiji'
Održava se
07.05.2024. u 12h

Predstavljanje knjige Davida Humea Dijalozi o prirodnoj religiji, održat će se u utorak 7. svibnja u 12 sati u Knjižari Matice hrvatske u Zagrebu (Ulica Matice hrvatske 2). O knjizi će govoriti Filip Grgić, Tomislav Janović i Pavel Gregorić.  

Dijalozi o prirodnoj religiji Davida Humea jedan su od najvažnijih prosvjetiteljskih filozofskih tekstova posvećenih religiji, ali i jedno od najvažnijih djela filozofije religije uopće. U djelu tri glavna lika Demeja, Kleant i Filon raspravljaju o Bogu, njegovu postojanju, njegovoj naravi i njegovu odnosu prema svijetu te predstavljaju tri različita pristupa religiji.

Priređivač i prevoditelj Pavel Gregorić u uvodnoj studiji ističe da su Dijalozi o prirodnoj religiji „poticajno filozofsko djelo koje zaslužuje status klasika. Ono poziva čitatelja na promišljanje o granicama ljudske spoznaje, o različitim poimanjima svijeta, o smislu (ili besmislu) postojanja, o temeljima i ulogama religije u ljudskom životu.“

David Hume Dijaloge o prirodnoj religiji započeo je pisati oko 1750. godine, ali objavljeni su tek tri godine nakon njegove smrti. Ovo je prvi prijevod ovog filozofskog teksta na hrvatski jezik.

David Hume (Edinburgh, 26. IV. 1711 – Edinburgh, 25. VIII. 1776), britanski filozof, ekonomist i povjesničar škotskog podrijetla, djelovao je kao diplomat, knjižničar i državni službenik, a pisao je povijesne i ekonomske rasprave, moralno-političke oglede te širio ideje prosvjetiteljstva, a svojim je filozofskim shvaćanjima snažno utjecao na razvoj filozofije uopće. Posljednji je veliki i jedan od najoriginalnijih predstavnika empirizma, nastavljao je učenje Francisa Bacona, Thomasa Hobbesa, Johna Lockea i Georgea Berkeleya.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –