Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.11.2022.

Predstavljanje knjige 'Islam i ljudska prava' Ajle Čustović
Održava se
10.11.2022. u 19:30h

Predstavljanje knjige "Islam i ljudska prava" Ajle Čustović (Naklada Ljevak, 2022.) održat će se u četvrtak 10. studenoga u 19:30 u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

O knjizi će, uz autoricu Ajlu Čustović, govoriti prof. Enes Kulenović te prof. Zoran Kurelić, dok će razgovor moderirati urednica Nives Tomašević.
 
Ajla Čustović baveći se temom ljudski prava u kontekstu islama otvara uvid u postojanje žustre polemike unutar samoga islama, osvjetljuje neke razlike u tumačenjima islamskih svetih tekstova, te islamsku misao o temi ljudskih prava čitatelju – možda po prvi put na hrvatskom jeziku – predstavlja s naglaskom na njezino bogatstvo i unutarnje napetosti, a ne na kontroverze. Postoje, dakako, i kontroverzna shvaćanja i pitanja koja autorica ne izbjegava, nego adresira i objašnjava – knjiga nije pisana sa stajališta kritičnosti prema islamu, ali ni sa stajališta plitke apologetike, već je riječ o ozbiljnoj studiji koja osjetljivim pitanjima pristupa na primjeren način. 

Pozicija koju autorica brani je ona progresivne islamske misli koja se ne temelji na pukoj prilagodbi temeljnih vrijednosti islama liberalnom poimanju ljudskih prava, već poziva na otvoreni dijalog i razmjenu između liberalne i islamske tradicije o temeljima i sadržaju univerzalnih ljudskih prava. - prof. dr. sc. Enes Kulenović

Ajla Čustović

Islam i ljudska prava

  • Naklada Ljevak 10/2022.
  • 344 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556048

Ajla Čustović baveći se temom ljudski prava u kontekstu islama otvara uvid u postojanje žustre polemike unutar samoga islama, osvjetljuje neke razlike u tumačenjima islamskih svetih tekstova, te islamsku misao o temi ljudskih prava čitatelju – možda po prvi put na hrvatskom jeziku – predstavlja s naglaskom na njezino bogatstvo i unutarnje napetosti, a ne na kontroverznosti. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –