Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.11.2022.

Predstavljanje knjige 'Perla/Pearl' u prijevodu Luka Paljetka
Održava se
03.11.2022. u 12h

Predstavljanje knjige "Perla/Pearl" koju je u prijevodu Luka Paljetka objavila Matica hrvatska, održat će se u četvrtak 3. studenoga u 12 sati u Knjižari Matice hrvatske u Zagrebu (Ulica Matice hrvatske 2).

O knjizi će govoriti: Božidar Petrač, Luka Šeput i Luko Paljetak.

Poema "Perla" (Pearl) nastala je krajem 14. stoljeća u engleskoj regiji Midlands, a do naših dana došla je sačuvana u samo jednom primjerku, koji se danas čuva u Britanskoj knjižnici, a nekoć je pripadao znamenitoj zbirci rukopisa sir Roberta Cottona. Uz "Perlu", u istom rukopisu nalaze se još tri pjesme, a uvriježeno je mišljenje da sve četiri imaju istoga autora. Usprkos nagađanjima, ne zna se tko bi on mogao biti, osim što se iz sadržaja tekstova može zaključiti da je riječ o muškoj obrazovanoj osobi, zacijelo plemićkoga podrijetla.

"Perla" govori o čovjeku koji posjećuje vrt gdje je prije nekog vremena izgubio dragocjenu perlu. Zbog toga gubitka slomljeno mu je srce i on često posjećuje mjesto gdje je nestala u zemlji. Ubrzo shvaćamo, perla je alegorija njegove prerano umrle kćerke. Jednom prigodom, tugujući za perlom na mjestu gdje ju je ispustio, zapadne u dubok san, u kojem doživi čudesnu viziju. U rajskom krajoliku susreće opet svoju perlu – sada djevojku – i upušta se u teološko-lirski razgovor s njom u kojemu mu ona govori da nema razloga za tugu jer se ona sada nalazi na nebesima.

Perla / Pearl

  • Prijevod: Luko Paljetak
  • Matica hrvatska 09/2022.
  • 143 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533412283

Poema 'Perla' (Pearl) nastala je krajem 14. stoljeća u engleskoj regiji Midlands, a do naših dana došla je sačuvana u samo jednom primjerku, koji se danas čuva u Britanskoj knjižnici, a nekoć je pripadao znamenitoj zbirci rukopisa sir Roberta Cottona. 'Perlu' je na hrvatski prepjevao i pogovorom popratio Luko Paljetak.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –