Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.02.2015.

Predstavljanje knjige 'Pisma supruzi' Henrija Barbussea
Održava se
13.02.2015.

Predstavljanje knjige "Pisma supruzi" što ih je Henri Barbusse pisao s bojišta I. svjetskog rata a objavila naklada Mala zvona, održat će se u petak 13. veljače u 18,30 sati u prostorijama Medijateke Francuskog instituta u Zagrebu (Preradovićeva 5).

O knjizi će govoriti prevoditeljica Smiljka Guštak, povjesničar Damir Agičić, te urednice Malih zvona Sanja Lovrenčić i Lidija Dujić.

“Najdraže moje srdašce, mila moja ljepotice, draga malena“ – tako počinju nježna pisma koja je Henri Barbusse pisao supruzi prije stotinu godina. Ono što slijedi nije nimalo nježno – rovovi, granatiranje, blato i mrtvi, rat koji se razotkriva u svom krvavom besmislu. Autor pisama Henri Barbusse 1914. imao je 41 godinu, reputaciju pisca i urednika, narušeno zdravlje i pacifistička uvjerenja. Unatoč svemu tome dobrovoljno se javio u francusku vojsku te dvije ratne godine proveo na prvoj liniji bojišta – da bi potom napisao roman "Oganj", književno svjedočanstvo o I. svjetskom ratu koje mu je donijelo nagradu Goncourt i tisuće čitatelja.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –