Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 31.03.2016.

Predstavljanje pjesničke zbirke 'Pustinja' Milka Valenta
Održava se
31.03.2016. u 18h

Pustinja Valent Milko

U četvrtak, 31. ožujka u 18 sati u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održat će se predstavljanje knjige "Pustinja" poznatog književnika Milka Valenta, njegove jedanaeste pjesničke zbirke.
 
Uz autora, knjigu će predstaviti Miroslav Mićanović i Branko Čegec.
 

Iz službene najave:
 
"I u 'Pustinji', jedanaestoj knjizi pjesama Milka Valenta, uočljiv je poetički rast, osobito u bogatstvu fakture stiha koja usputno nastoji revitalizirati u svakom mogućem smislu poticajan prostor već pomalo zanemarenog područja metafore u suvremenom hrvatskom pjesništvu. Taj poetički rast u 'Pustinji', iznimno svjež i transparentan, vidljiv i u odabiru tema i u zrelosti njihova tretiranja, Milko Valent uporno njeguje u poetskoj izvedbi kao nemirenje s postignutim već gotovo četrdeset godina plodonosnim kontinuiranim pisanjem i objavljivanjem pjesama.

U 'Pustinji', novoj knjizi pjesama ovog produktivnog autora, taj je rast dodatno protkan intrigantnom sumnjom u takozvani jaki ego koji, najčešće prividno, emitira svaki 'lirski subjekt' boreći se - u svojoj želji za postizanjem slike cjeline svijeta – s krhkoću i nepostojanošću tog istog svijeta u kojemu živi i u kojemu nastoji ne samo živjeti, već ga istodobno i hrabro pjesnički oblikovati, poetski plodno promišljati.

Zapravo, 'Pustinja' je knjiga pjesama koja intrigantno dijagnosticira – osobito u svojim 'brzim' odlomcima – već ozbiljno traumatiziranu psihu suvremenog čovjeka koji, često nesiguran, krhak, zbunjen i nemoćan, usred sve žešće shizofrenije globalizirane banalnosti nastoji, koliko je to moguće, dostojanstveno živjeti."


***

Milko Valent, prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar, rođen je 6. srpnja 1948. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost. Suradnik je stotinjak časopisa, magazina i novina te mnogih radijskih programa i nekoliko internetskih portala. Zastupljen je u 27 antologija i 37 domaćih te inozemnih izbora, pregleda i panorama poezije, proze, drame i eseja.

Brojni njegovi tekstovi prevedeni su dosad na trinaest jezika. Također je na njemački jezik prevedena novela 'Nježna palisandrovina' i izbor iz knjige poezije 'Tihi alati' (prijevod je dostupan na internetu), na francuski, mađarski i poljski drama 'Gola Europa', na makedonski roman 'PlayStation, dušo', a na engleski radiodrame 'Neonski rubovi' i 'Tinta u oku' te drame 'Gola Europa', 'Bordel divljih jabuka' i 'Ground Zero Aleksandra'.

Dvije drame iz dramske trilogije 'Zero' ('Gola Europa' i 'Ground Zero Aleksandra') nagrađene su 2000. i 2002. trećom i prvom nagradom Marin Držić. Za dotadašnji doprinos poeziji nagrađen je Maslinovim vijencem 2009. Za roman 'Umjetne suze', kao najbolje književno ostvarenje objavljeno u 2013., dobio je 2014. Nagradu Vladimir Nazor. (S tim je romanom bio među pet finalista književne nagrade Tportala za najbolji roman u 2013.)

Na drugom natječaju Petrarca Festa za najbolji sonet dobio je 2015. treću nagradu za sonet 'Rock'n'roll'.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –