Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.11.2019.

Predstavljanje romana Mani Gotovac 'Rastanci' u Splitu
Održava se
28.11.2019. u 18h

Velimir Visković i Mani Gotovac, Interliber 2018. (foto: MV)

Predstavljanje zadnjeg romana Mani Gotovac "Rastanci" (V.B.Z., 2019.) održat će se u četvrtak 28. studenog u 18 sati u foajeu Hrvatskog narodnog kazalištu u Splitu (Trg Gaje Bulata 1).

Na promociji sudjeluju književni kritičar Velimir Visković, urednik Drago Glamuzina, glumice Arijana Čulina i Tajana Jovanović, te glazbeni gosti: TBF.

Novi roman Mani Gotovac potresna je i beskompromisna priča o cjeloživotnoj ljubavi u kojoj nastupaju brojne velike figure naše kulturne scene od sredine sedamdesetih do danas. Premda se bavi onim najkompleksnijim i najsuptilnijim vezama među ljudima – koje nikad do kraja ne razumijemo ali zbog kojih živimo – roman je ispisan furiozno, a tako se i čita, u dahu. A to se može samo s iznimnim spisateljskim umijećem, koje uspijeva uhvatiti i prikazati i ono što se nikako ne može racionalno objasniti i raščlaniti. Mani Gotovac napisala je veliki ljubavni roman, ali istovremeno i fascinantnu kroniku jednog vremena i nekog boljeg, finijeg, građanskijeg Zagreba. – Drago Glamuzina

Interliber, 2019.

Mani Gotovac (1939. – 2019.) rođena je u Splitu. Završila je Klasičnu gimnaziju u Splitu koju su u isto doba pohađali Petar Brečić, Igor Mandić, Tonko Maroević, Zvonimir Mrkonjić, Igor Zidić i drugi. Kao studentica pisala je kazališne kritike, pisala je i kritike i eseje o kazalištu koji su objavljivani u časopisima: Prolog, Scena, Forum, talijanskoj reviji Sipario i drugdje. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju kod prof. Ive Hergešića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pisala je prozu, kazališne spise i bavila se dramaturgijom u zemlji i inozemstvu. Bila je prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta (HNK Split i HNK Rijeka).  

Objavila je: "Tako prolazi Glorija", Zagreb, 1984. (knjiga teatroloških eseja), "Dubrovačke mišolovke", Zagreb, 1986. (knjiga teatroloških eseja), "Fališ mi. Prva knjiga: zima/proljeće", Zagreb, 2010. (autobiografski roman), "Fališ mi. Druga knjiga: jesen/ljeto", Zagreb, 2011. (autobiografski roman), "Fališ mi: u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi", Zagreb, 2013., novo nadopunjeno izdanje, (autobiografski roman). "Ma koji život, ma koji teatar", Zagreb 2014. (zapisi iz života i kazališta), "Snebivaš me", Zagreb, 2O15. (roman), "Ćutim te", Zagreb, 2017. (roman) te "Rastanci", Zagreb, 2019. (roman).

Mani Gotovac

Rastanci

  • V.B.Z. 09/2019.
  • 224 str., meki uvez
  • ISBN 9789535201816
  • Cijena 99.00 kn

Jedan muškarac, jedna žena: ljubav, strast, žudnja. Jednostavno život, život koji započinje tjelesnom žudnjom, gotovo glađu za drugom osobom. On želi nju, ona želi njega. Tijekom godina, tijekom desetljeća, dolaze i odlaze jedan drugome, strast postaje ljubav, pa prijateljstvo. No žudnja nikada ne nestaje: samo su trenuci bliskosti sve rjeđi, a pauze između njih sve dulje.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –