Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 05.02.2008.

Predstavljanje zbirke poezije 'Rijeke i mjesečine'
Održava se
07.02.2008.

Predstavljanje zbirke poezije "Rijeke i mjesečine" Slađana Lipovca, održat će se u zagrebačkoj Knjižnici Ivana Gorana Kovačića (Ulica grada Vukovara 35), u četvrtak 7. veljače 2008. u 19 i 30 sati.  

Treću knjigu Slađana Lipovca, koju su nedavno objavili Hrvatsko društvo pisaca i Durieux, predstavit će sam autor i književni kritičari i pjesnici, Darija Žilić i Branislav Oblučar.    


O knjizi:
  
Poezija Slađana Lipovca uronjena je u suvremenost na koju se organski nastavlja autorovo zanimanje za krajolik: kao motiv u pisanju, kao vid iskaza, ali i kao način samopromatranja lirskog subjekta, jer taj subjekt, po autoru, ne postoji sam po sebi, nego se ostvaruje u određenoj interakciji i u određenom prostoru. Na tragu duboke suživljenosti s krajolikom ovdje se ta problematika proširuje i produbljuje koncentriranjem na tijelo bačeno u prostor, odnosno na različita tijela u različitim prostorima; u netaknutim dijelovima prirode, u prirodi koju čovjek svojim djelovanjem preoblikuje i mijenja, u gradskim kvartovima. Opisi neposrednog okoliša dani su u iskazu u množini kao neodređenom govornom licu, kako bi se sugerirao dojam općenitosti, "ono što bi vrijedilo za sve". Izrazi, parafraze i citati iz poezije i proze stoga su po brojnosti i implicitnoj poetičkoj namjeri ravnopravni onima iz matematike, fizike, teorije kaosa...      

O autoru:  

Slađan Lipovec (1972) poeziju, prozu i eseje objavljuje u hrvatskim i inozemnim, tiskanim i elektroničkim časopisima te na Hrvatskom radiju. Objavio je knjigu stihova "Posljednja topla noć" (u suautorstvu s Evelinom Rudan i Denisom Peričićem, Varaždinsko književno društvo, Varaždin, 2002) i samostalnu zbirku pjesama "Emily Dickinson u mom gradu" (Naklada MD, Zagreb, 2003; drugo, dopunjeno, elektroničko izdanje, DPKM, Zagreb, 2006).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –