Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.10.2019.

Predstavljanje zbornika kratkih priča 'Autorske bure'
Održava se
12.10.2019. u 19:30h

Zbornik kratkih priča, "Autorske bure", nastao u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020, bit će predstavljen u subotu, 12.10. u 19.30 sati, na neobičnoj lokaciji – Riječkoj ribarnici. 

Ovaj zbornik okuplja priče šesnaest renomiranih književnika i književnica, sastavni je dio programske cjeline "Lungomare Art". Odabrani autori i autorice, od ožujka do svibnja 2018. godine boravili su u periodu od mjesec dana u različitim mjestima duž kvarnerske obale i na otocima, otkrivajući i inspirirajući se znamenitostima ovoga kraja. 

Selektorica programa bila je spisateljica Željka Horvat Čeč, a autori i autorice birani su mišlju na sintagmu „luka različitosti“, koja predstavlja Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Zbornik „Autorske bure“ objavljuje se u izdanju Rijeke 2020 i V.B.Z.-a te u dizajnu Studija Sonda, a pod uredništvom Krune Lokotara.

U okviru subotnje promocije, u prostoru riječke Ribarnice, dijelove priča iz zbornika interpretirat će mladi riječki glumci – studenti i studentice studija Glume i medija, Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a u programu promocije sudjelovat će i glazbeni sastav Marinada te VJ OBLIK 3 (Damjan Šporčić). 

Ulaz na ovu posebnu književnu večer, odnosno glazbeno-scensko događanje u prostoru ribarnice, slobodan je za sve posjetitelje. 

Jedinstvene kvarnerske lokacije kao nadahnuće piscima i spisateljicama Autorskih bura

Foto: Rijeka 2020

U Autorskim burama sudjelovali su regionalni pisci i spisateljice, stvorivši kratke prozne tekstove inspirirane lokacijama diljem Kvarnera. Riječka ribarnica inspirirala je Faruka Šehića za priču "Katedrala od riblje krljušti", Dorta Jagić u Voloskom je stvorila "Tajnu crnog notesa", a "Šumu pored mora" Milena Benini je osmišljavala u Mošćeničkoj Dragi. Vladimir Arsentijević riječkim se plažama inspirirao za svoju priču "Duhovi mjesta", "Remont ljudskih sudbina" ispisan je u Kostreni iz pera Lejle Kalamujić, Nora Verde priču "Ajkula" stvorila je u Bakru, a nešto malo dalje, u Crikvenici je Robert Perišić napisao priču "Pozdravi cara!"

​Enver Krivac se uputio u Zebar gdje je nastala njegova priča "U Fordu", Baška je Edi Popoviću poslužila kao inspiracija za priču "April u Bašćanskoj dolini", dok je Asja Bakić boravila na susjednom otoku Rabu, točnije u Loparu i od tamo nam stiže njezina priča "Sezona". I Damir Karakaš je boravio na otoku, u gradu Cresu nastala je njegova priča "More", dok je Tea Tulić u Malom Lošinju napisala "Damu iz Čikata".
 
Još jedna priča s otoka dolazi iz pera Bekima Sejranovića koji je za vrijeme boravka na otoku Susku napisao "Miss Misery". Olja Savičević Ivančević priču "Tramuntana" napisala je za vrijeme svog boravka u Filozićima, Zoran Žmirić je u Lovranu napisao "Titraj plave boje", dok je Opatijski lungomare inspirirao Josipa Novakovića za njegov "Okus mora".

Programski pravac "Lungomare Art" bazira se na prirodnoj povezanosti obalnih mjesta i otoka kvarnerskog zaljeva, koja se širi i na povezanost kulturom i umjetničkim izrazom. Osim zbornika priča, "Autorske bure", te autora i autorica s književne scene u programu Europske prijestolnice kulture hrvatski, europski i svjetski umjetnici i umjetnice postavljaju trajne skulpture koje se također dotiču lokalnih zajednica i tema.

Foto: Rijeka 2020

U Brseču umjetnica Sofie Thoesen povezuje praznu školu i park kraj boćališta te stvara kamenu skulpturu s tekstovima, koja može služiti i kao mjesto okupljanja. U Lovranskoj Dragi, uz stazu Medveja – Vojak, kod starog mlina, umjetnik Davor Sanvincenti stvara paviljon od drva maruna i  kamena, mjesto odmora i okrijepe te učenja o specifičnostima ovog kraja. U Voloskom umjetnici Jiří Kovanda i Nika Laginja stvaraju dvije skulpture – jednu pod morem, drugu iznad mora, koje govore o prirodi, čovjekovom odnosu prema prirodi i ekologiji. U Riječkoj ribarnici umjetnik Pavel Mrkus postavlja audio-vizualnu skulpturu kojom obogaćuje sadašnji izgled ove neobične i vrijedne riječke zgrade. Na plaži Grčevo na riječkim Pećinama umjetnik Igor Eškinja sa studentima Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci stvara Balthazargradsko kupalište inspirirano svima dragim likom iz crtića. U Kostreni, jedan od najpriznatijih umjetničko-dizajnerskih kolektiva u regiji, Numen/For Use, dizajnira opremu za plažu Svežanj, koja će se ondje trajno postaviti te dodatno uljepšava plažu.

U Crikvenici umjetnici Ilona Nemeth i Marian Ravasz postavljaju betonsku skulpturu posvećenu crikveničkom gostoprimstvu i radu žena u proizvodnji i razmijeni soli. U Loparu umjetnica Harumi Yukutake izrađuje skulpturu od lokalnih materijala, pa i rapskog kamena, inspirirana lokalnim motivima iz prirode. U Baški, u mjestu Ljubimer iznad Vele plaže, umjetnici Smiljan Radić i Marcela Correa rade skulpturu koja će se saživjeti s postojećim fascinantnim sustavom zidova koji su nekada služili za okupljanje ovaca. Na Malom Lošinju u neposrednoj blizini Muzeja Apoksiomena, jedan od vodećih britanskih suvremenih umjetnika, Liam Gillick, gradi skulpturu kojom dovodi u odnos tradiciju turizma i brodogradnje te pomorsku tradiciju.  

Autorske bure

  • V.B.Z. 10/2019.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789535201908
  • Cijena 99.00 kn

Zbornik 'Autorske bure' koncipiran je na jedinstven način, s obzirom na slogan projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture: 'Luka različitosti'. Oda­brani, renomirani, vrlo različiti autori i autorice 'bhsc' jezika, mjesec su dana živjeli u pojasu, opet vrlo različitih, lokal­nih zajednica uokolo Kvarnerskog zaljeva. Zadaća im je bila gledati, upijati i nakon mjesec dana boravka napisati kratku priču koja se na neki način tiče zajednica u kojima su boravili. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –