Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Autorske bure

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Urednik: Željka Horvat Čeč
  • 10/2019.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789535201908
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Zbornik "Autorske bure" koncipiran je na jedinstven način, s obzirom na slogan projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture: "Luka različitosti". Oda­brani, renomirani, vrlo različiti autori i autorice "bhsc" jezika, mjesec su dana živjeli u pojasu, opet vrlo različitih, lokal­nih zajednica uokolo Kvarnerskog zaljeva. Zadaća im je bila gledati, upijati i nakon mjesec dana boravka napisati kratku priču koja se na neki način tiče zajednica u kojima su boravili. Naravno, bilo je ne samo poželjno, nego i neizbježno, da se priče tiču i autora. 

Kao što je bilo neizbježno i da kao rezultat toga nastane zbornik vrlo različitih priča. Zato ćete unutar korica ove knjige naći priče koje počivaju na dnevničkim zapisima, zaigrano-eksperimentalne, SFantasy, lirsko-refleksivne, neorealističke, horor i svakakve druge priče. Jer različitost je obilje. 


U knjizi su priče Milene Benini, Zorana Žmirića, Josipa Novakovića, Dorte Jagić, Faruka Šehića, Vladimira Arsenijevića, Lejle Kalamujić, Nore Verde, Envera Krivca, Roberta Perišića, Ede Popovića, Asje Bakić, Bekima Sejranovića, Tee Tulić, Damira Karakaša i Olje Savičević Ivančević.

Riječka ribarnica inspirirala je Faruka Šehića za priču "Katedrala od riblje krljušti", Dorta Jagić u Voloskom je stvorila "Tajnu crnog notesa", a "Šumu pored mora" Milena Benini je osmišljavala u Mošćeničkoj Dragi. Vladimir Arsentijević riječkim se plažama inspirirao za svoju priču "Duhovi mjesta", "Remont ljudskih sudbina" ispisan je u Kostreni iz pera Lejle Kalamujić, Nora Verde priču "Ajkula" stvorila je u Bakru, a nešto malo dalje, u Crikvenici je Robert Perišić napisao priču "Pozdravi cara!"

Enver Krivac se uputio u Zebar gdje je nastala njegova priča "U Fordu", Baška je Edi Popoviću poslužila kao inspiracija za priču "April u Bašćanskoj dolini", dok je Asja Bakić boravila na susjednom otoku Rabu, točnije u Loparu i od tamo nam stiže njezina priča "Sezona". I Damir Karakaš je boravio na otoku, u gradu Cresu nastala je njegova priča "More", dok je Tea Tulić u Malom Lošinju napisala "Damu iz Čikata".

 Još jedna priča s otoka dolazi iz pera Bekima Sejranovića koji je za vrijeme boravka na otoku Susku napisao "Miss Misery". Olja Savičević Ivančević priču "Tramuntana" napisala je za vrijeme svog boravka u Filozićima, Zoran Žmirić je u Lovranu napisao "Titraj plave boje", dok je Opatijski lungomare inspirirao Josipa Novakovića za njegov "Okus mora".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –