Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 16.12.2023.

Proglašene najbolje hrvatske knjižare (antikvarijati, striparnice) u 2023. godini

Foto: (c) Moderna vremena

Nagrade najboljim knjižarama, priznanja koju je kao podršku knjižarskoj djelatnosti 2021. u Godini čitanja pokrenulo Ministarstvo kulture i medija,  dodijeljene su u knjižari Znanje u Zagrebu, prošlogodišnjoj dobitnici nagrade.

U 2023. godini prijavilo se 36 knjižara i to najvećim dijelom onih koje djeluju u okvirima knjižarskih lanaca Hoću knjigu, Planetopija, Školska knjiga, V.B.Z., Verbum i Znanje. Najveći broj prijavljenih knjižara je iz Zagreba, ali ih je bilo i iz Osijeka, Požege, Vukovara, Bjelovara, Splita, Rijeke, Zadra, Pule, Varaždina i Slavonskog Broda. Uz ocjene stručnog povjerenstva, do 1. prosinca 2023. godine prikupljeno je ukupno i 11.374 elektroničkih glasova publike za 36 knjižara iz 11 gradova.

Najboljom samostalnom knjižarom u 2023. godini proglašen je Zuzi shop iz Zagreba. Drugu nagradu ravnopravno dijele Sveučilišna knjižara i antikvarijat Dominović  i Stripovi na kvadrat iz Zagreba, a treća nagrada pripala je Knjižari Matice hrvatske iz Zagreba. Školskoj knjizi u Vukovaru dodijeljena je prva nagrada za najbolju knjižaru u okviru knjižarskog lanca u 2023. godini, a drugu nagradu ravnopravno dijele knjižara Znanje iz Splita i Planetopija iz Zagreba dok je treću nagradu osvojila knjižara Hoću knjigu iz Rijeke.
 

Foto: (c) Moderna vremena

Čestitavši dobitnicima, nagrade je uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te zahvalila svim nagrađenima na predanom, poštenom i profesionalnom radu, na entuzijazmu kojim pristupaju knjizi i književnosti.  Istaknuvši kako je broj internetskih glasova koji su tijekom mjeseci dodijeljeni knjižarama najbolji pokazatelj vidljivosti nagrade i želje publike da nagradi svoju knjižaru, ministrica je izrazila zadovoljstvo što se svake godine prijavljuju nove ili novootvorene knjižare, a ove je godine zabilježeno duplo više glasova nego protekle godine.

Nagrađene su predstavili članovi povjerenstva nagrade: pjesnikinja Ana Brnardić i prevoditeljica Lea Kovacs te voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija Mihaela Majcen Marinić.
 
Kriterije i obrazloženja stručnog povjerenstva potražite na poveznici.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –