Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.02.2017.

Program obilježavanja 144. godišnjice rođenja Marije Jurić Zagorke
Održava se
02.-03.03.2017.

Centar za ženske studije svake godine obilježava godišnjicu rođenja Marije Jurić Zagorke. I ove godine Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, otvoren je za građanstvo, uz besplatno stručno vodstvo, od 11-16 sati, na Zagorkin rođendan u četvrtak 2. ožujka, te u nedjelju 5. ožujka (uz prikazivanje dokumentarno-igranog filma "Zagorka" autorice Biljane Čakić Veselić u 14 sati u produkciji Fade-in).


U četvrtak 2. ožujka u 18 sati održat će se predavanje Žarke Vujić: "Dvije Marije: klaviristica i likovna umjetnica Marija Novaković u svjetlu djelovanja Marije Jurić Zagorke". Marija Novaković (1885-1960) bila je obrazovanjem učiteljica glasovira, no kako je učila i operno pjevanje, u međuratnom životu Njemačke prehranjivala se pjevanjem na različitim pozornicama.

Kasnije je svirala glasovir u orkestrima koji su pratili filmske predstave. Godine 1931. hospitalizirana je u berlinskoj Klinici Herzsberge da bi 1932. bila otpremljena u zagrebačku Kliniku za psihijatriju Vrapče gdje je provela ostatak života. U takvom ograničenom i kontroliranom okolišu počela je likovno stvarati i uz podršku dr. S. Župića izgradila raznolik i velik opus outsajderske umjetnosti koji je nekoliko puta izlagan javnosti. Kako će se o njenom životu i stvaralaštvu govoriti na dan rođenja Marije Jurić Zagorke, važne točke biografije i karakteristike djelovanja potonje značajne žene i književnice poslužit će kao ključ naracije o likovnoj umjetnici i zanimljivoj svjedokinji jednog vremena Mariji Novaković.


U petak, 3. ožujka u podne, u Multimedijalnom institute MAMA (Preradovićeva 18), održat će se promocija časopisa "Treća" na temu "Migracije: otpor i stradanje".


Vikend program uključuje večernju interaktivnu, kostimiranu, edukativnu šetnju. Ana Zbiljski i Martina Findrik, po čijoj ideji je zamišljena večernja šetnja "Zagorkina priča", vodit će vas Gornjim gradom i mjestima koja su obilježila događaje iz najčitanijeg Zagorkinog djela "Grička vještica". U 90 uzbudljivih minuta upoznat ćete sve tajne nastanka ovog Zagorkinog djela i likove koji ga obilježili. Mjesto sastanka je kod spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici, u 19 sati.

Svoj dokazak potvrdite na e-mail: setnja@zenstud.hr do 1. ožujka. Broj sudionika/ca je ograničen na 40 osoba.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –