Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 14.12.2006.

PROMOCIJA: 3-2-1, kreni!
Održava se
15.12.2006.

U povodu 70. godine života filmologa, prof. dr. Ante Peterlića, Osjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, nedavno je objavio zbornik eseja naslovljen strong>«3-2-1, kreni!». Urednik dr. Nikica Gilić, okupio je u zborniku Peterlićeve kolege s katedre komparativne književnosti i filmologe raznih naraštaja, koji u esejističim prilozima obrađuju teme izravno ili neizravno povezane s njegovim profesionalnim djelovanjem i filmološkim preokupacijama.

Tekstove potpisuju: Tatjana Jukić, Nikica Gilić, Silevestar Kolbas, Bruno Kragić, Petar Krelja, Željka Matijašević, Tomislav Šakić, Zoran Tadić, Hrvoje Turković, Nikola Vončina, Slaven Zečević.

U nazočnosti autora, zbornik «3-2-1, kreni!» biti će predstavljen 15. prosinca u 11 sati u kinu Tuškanac (Tuškanac 1).

O knjizi će govoriti: Nikica Gilić (urednik), Boris Bui (FF press), Branko Ivanda, Petar Krelja, Zoran Tadić, Hrvoje Turković, Andrea Zlatar i Ante Peterlić.

Ante Peterlić, teoretičar filma i redatelj (Kaštel Novi, 18. 5. 1936.). Diplomirao anglistiku i jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu i režiju na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Doktorirao je filmskom temom na Filozofskom fakultetu i tamo je profesor na odsjeku komparativne književnosti. Bio je dramaturgom u Zora filmu, te urednikom u Telegramu. Uz nekoliko redateljsko pomoćničkih poslova, režirao je igrani film «Slučajni živo»t (1969). Objavio je brojne eseje i studije te knjige: «Pojam i struktura filmskog vremena» (1976); «Osnove teorije filma», (1977-2001; više izdanja); «Ogledi o devet autora2, (1984). «Studije o devet filmova» (2002). Bio je glavni urednik «Filmske enciklopedije 1-2» (1986/1990). Zagreb. Predavač je (od 1966.) na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu (gdje je redovni profesor teorije filma).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –