Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.07.2022.

Promocija knjige Miroslava Krleže 'Hiljadudevetstošezdesete'
Održava se
07.07.2022. u 20h

Promocija knjige Miroslava Krleže "Hiljadudevetstošezdesete: fragmenti dnevnika" (Bodoni, 2022.) održat će se 7. srpnja u 20 sati u Knjižari Fraktura u Zagebu.

Knjigu priređenu iz objavljenih fragmenata piščeva dnevnika, neobjavljene dnevničke građe iz rukopisne ostaštine te kontekstualnih predložaka, također većim dijelom preuzetih iz rukopisne ostavštine, predstavit će leksikograf i krležolog Vlaho Bogišić, glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža Bruno Kragić i dramski prvak kazališta Gavella Ozren Grabarić, koji će čitati Krležine tekstove. Razgovor će moderirati urednik Seid Serdarević.

Istog dana u Knjižari će biti izloženi crteži Miroslava Krleže koje je nacrtao slikarski velikan Josip Vaništa, a izložba se održava u suradnji sa Zakladom Josip Vaništa.

"Hiljadudevetstošezdesete: fragmenti dnevnika" prvo su cjelovitije izdanje Krležinih dnevničkih zapisa nakon piščeve smrti, a obuhvaćaju zapise koje je bard naše književnosti bilježio od konca pedesetih do ranih sedamdesetih godina 20. stoljeća, kada je i prestao pisati dnevnik. Ovaj neviđeni materijal iz ostavštine je priredio leksikograf i krležolog Vlaho Bogišić. U zapisima Krleža komentira sve važnije događaje i susrete iz tih godina, s posebnim naglaskom na Deklaraciji o hrvatskom jeziku, ali i mnoge osobe iz kulturnog i političkog života Zagreba i Jugoslavije. Ovih pomno priređenih i posloženih četiristo kartica materijala s instruktivnim i za razumijevanje konteksta važnim pogovorom bez sumnje je jedno najvažnijih izdanja koje izlazi neposredno nakon četrdesete godišnjice smrti Miroslava Krleže.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –