Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.02.2020.

Promocija biografije Ivane Brlić Mažuranić 'Praksa svijeta' Dubravke Zime
Održava se
28.02.2020. u 19:30h

Predstavljanje biografije Ivane Brlić MažuranićPraksa svijeta“ autorice Dubravke Zime (Naklada Ljevak, 2019) održat će se u petak, 28. veljače u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, s početkom u 19.30 sati. 

O knjizi će govoriti: dr. sc. Marijana Hameršak, dr. sc. Marina Protrka Štimec i dr. sc. Dubravka Zima (autorica).

"Praksa svijeta: Biografija Ivane Brlić-Mažuranić" posebnu pozornost pridaje osobnom liku autorice kao reprezentativne figure ženske povijesti hrvatske novostvarajuće građanske klase krajem 19. i početkom 20. stoljeća, uključujući i promjene što se u daljnjim desetljećima novoga stoljeća zbivaju u ženskoj građanskoj svakodnevnici. 

Nastavljajući se na suvremena istraživanja opusa i života Ivane Brlić Mažuranić,  kao i na aktualne teorijske pristupe u referentnim područjima, prije svega književne povijesti te u nas još uvijek mlade mikropovijesti ili kulturne povijesti i njezinih brojnih ogranaka (povijesti svakodnevice, povijesti djevojaštva, povijesti prehrane i dr.), Dubravka Zima u ovoj knjizi temeljito, akademski relevantno i poticajno preispituje, revidira i nadopunjuje „okamenjena“ znanja, perspektive i uvide o jednoj od najznačajnijih hrvatskih književnica.

Dubravka Zima

Praksa svijeta : Biografija Ivane Brlić-Mažuranić

  • Naklada Ljevak 11/2019.
  • 416 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533553368
  • Cijena 149.00 kn

Dubravka Zima u knjizi 'Praksa svijeta: biografija Ivane Brlić-Mažuranić' nastoji provjeriti, razlučiti, razjasniti i utemeljiti podatke, razumjeti i artikulirati socijalni i povijesni okoliš autoričina života i – barem djelomice – rekonstruirati (žensku) mikropovijest odnosno povijest svakodnevice na primjeru Ivane Brlić-Mažuranić kao pripadnice elitnog dijela novostasale hrvatske građanske klase

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –