Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.02.2020.

Promocija knjige Pavla Krmpotića 'Daina – Svijet latvijskog usmenog pjesništva'
Održava se
26.02.2020. u 18h

Promocija knjige Pavla Krmpotića "Daina – Svijet latvijskog usmenog pjesništva" održat će se u srijedu, 26. veljače u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Knjigu će predstaviti: akademik Ranko Matasović (recenzent), Pavao Krmpotić (prevoditelj i priređivač knjige) i mr. sc. Krešimir Krnic (urednik).

Prisutne će pozdraviti i prof. dr. sc. Stipe Botica, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Matice hrvatske, ujedno i recenzent knjige.

Knjiga Daina – Svijet latvijskog usmenog pjesništva donosi izbor najvećeg korpusa usmenog pjesništva u Europi. Na latvijskom jeziku daina označava određen lirski oblik tradicionalne kulture koji je predmet i tema ove knjige. Osnovno obilježje daina je kratkoća – svega četiri ili šest kratkih stihova.

U knjizi se tematski obrađuje svaki segment predmodernog života: razdoblja u ljudskom životu, godišnji ciklus, nebeska tijela i prirodne sile, biljni i životinjski svijet, svakodnevni poslovi, brojna tradicijska vjerovanja duboko uronjena u pretkršćansku mitologiju, prirodni svijet koji okružuje čovjeka, ali i pjesništvo kao aktivnost koja postoji radi same sebe.

Dvojezično izdanje knjige “Daina: Svijet latvijskog pjesništva” Pavla Krmpotića značajno je po tome što sadrži latvijski original i hrvatski prijevod 1.150 daini, koje su popraćene filološkim komentarima i etimologijama u kojima se za pojedine latvijske riječi donose usporednice iz hrvatskog i drugih indoeuropskih jezika.

Pavao Krmpotić

Daina : Svijet latvijskog usmenog pjesništva

  • Prijevod: Pavao Krmpotić
  • Ibis grafika 04/2019.
  • 364 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537997588
  • Cijena 190.00 kn

Knjiga 'Daina. Svijet latvijskog usmenog pjesništva' donosi izbor iz najvećeg korpusa usmenog pjesništva u Europi. Knjiga je nastala kao rezultat autorovih interesa za latvijski jezik, baltijsku filologiju i iznimno bogatu tradicijsku kulturu baltijskih naroda. U knjizi se usporedno nalazi latvijski original i hrvatski prijevod 1.150 daini.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –