Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.05.2024.

Predstavljanje knjige 'Područje signala' autorice Jagne Pogačnik
Održava se
08.05.2024. u 19h

Predstavljanje knjige "Područje signala – Mapiranje suvremene proze u Hrvatskoj 2000. – 2020." autorice Jagne Pogačnik, održat će se u srijedu 8. svibnja s početkom u 19 sati u Kinoteka baru, na adresi Kordunska 1 u Zagrebu.

Ova knjiga istražuje prozu nastalu u Hrvatskoj tijekom prvih dvadeset godina 21. stoljeća, mapirajući ključne autore, žanrove, teme i poetike. Predstavljanje knjige okupit će stručnjake i ljubitelje suvremene književnosti: sudjelovat će Tea Sesar,  Anera Ryznar, Boris Postnikov, Katarina Luketić i autorica Jagna Pogačnik.

"Područje signala" nudi bogat izbor i široku perspektivu suvremene proze, otkrivajući koji su pisci i spisateljice oblikovali hrvatsku književnost u posljednja dva desetljeća. Od autobiografske fikcije do muških ispovijesti, od ženskih vesterna do transnacionalnih identiteta, antologija pruža uzbudljiv pogled na nove književne tendencije. Knjiga se može čitati kao antologija, hipertekst i svjedočanstvo o raznolikosti suvremene hrvatske proze.

Jagna Pogačnik utjecajna je književna kritičarka, nagrađivana prevoditeljica i urednica. Književne kritike, eseje i prijevode objavljuje u kontinuitetu od 1989. godine u novinama i časopisima te radijskim i televizijskim emisijama. Bila je stalna književna kritičarka Jutarnjeg lista, a danas kritike piše za Bestbook, prilog tjednika Express, te je članica uredništva portala Kritika h,d,p,. Uređivala je biblioteku konTEKST (EPH i Novi liber), a povremeno uređuje knjige za nakladničku kuću Henacom. Dosad je objavila izbor iz hrvatske fantastične proze "Prodavaonica tajni", knjige književnih kritika "Backstage", "Proza poslije FAK-a" i "Kombajn na književnom polju", izbor iz nove hrvatske proze "Seks&grad u novoj hrvatskoj prozi", odabrane kratke priče "Najbolje hrvatske priče 2005." i antologiju suvremene hrvatske proze "Tko govori, tko piše". Prevodi sa slovenskoga jezika, a za prijevod je nagrađena međunarodnom nagradom Kulturkontakta iz Beča.

Jagna Pogačnik

Područje signala : Mapiranje suvremene proze u Hrvatskoj 2000. – 2020.

  • Hrvatsko društvo pisaca , V.B.Z. 03/2024.
  • 576 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535206736

Mapirajući ovdašnji književni teren, Jagna Pogačnik odbacila je zastarjele kritičke alate, proširila perspektive i uvela nove metode kako bi vjernije zabilježila najsnažnije književne glasove. Mnogo je toga stalo u 'Područje signala' i ova se knjiga, stoga, može čitati na više načina: kao antologija najbolje suvremene proze 2000. – 2020. godine, kao svojevrsni hipertekst o jednom vremenu i kao svjedočenje o (geo)poetičkoj širini ove književnosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –