Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.06.2009.

Promocija knjige 'Zašto čitati filozofe' Nadežde Čačinovič
Održava se
29.06.2009.

Promocija knjige "Zašto čitati filozofe : u pedeset kratkih poglavlja" Nadežde Čačinovič održat će se u ponedjeljak, 29. lipnja 2009. u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, s početkom u 19,30 sati.

O knjizi će, uz autoricu, govoriti recenzent Marijan Krivak te urednik Kristijan Vujičić.

Knjiga "Zašto čitati filozofe – u pedeset kratkih poglavlja", nije sažeta povijest filozofije. Naslov valja shvatiti doslovno. U knjizi se, dakle, od autora do autora u više-manje kronologijskom nizu (od Platona i Aristotela, preko Marka Aurelija, Augustina, Tome Akvinskoga, potom Kanta, Schellinga, Hegela i Marxa, sve do Simone de Beauvoir, Foucaulta, Habermasa, Derride, Rortyja i mnogih drugih) nabrajaju razlozi zašto bi se neko njihovo djelo čitalo, a da za to ne postoji izvanjska prinuda pa čak ni prinuda pokazivanja obrazovanosti mimo školskih i sveučilišnih provjera.

Postoji paradoks: da bi se klasici još uvijek čitali, treba nadići vrstu mišljenja koja ih proglašava klasicima. Mora ih se čitati bez strahopoštovanja. Zato provjerite što znate o Platonovoj "Državi", Augustinovim "Ispovijestima", Pascalovim "Mislima", Kantovoj "Kritici čistoga uma", Nietzscheovu "Zaratustri", Jaspersovoj "Filozofiji", "Drugom spolu" Simone de Beauvoir ili Foucaultovu djelu "Riječi i stvari".

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –