Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.12.2021.

Predstavljanje knjige o sto godina Međunarodnog PEN-a (1921. - 2021.)
Održava se
15.12.2021. u 20h

U povodu stogodišnjice Međunarodnog PEN-a (1921.-2021.) u srijedu 15. prosinca u 20 sati u Knjižnici M. J. Zagorke u Zagrebu (Krvavi most 2) održat će se predstavljanje ilustrirane povijesti te organizacije, u čijoj izradi je sudjelovao i Hrvatski PEN, osnovan u Zagrebu 1927. godine. 

Monografiju "PEN International: 100 Years Celebrating Literature and Promoting Freedom of Expression" predstavit će Tomica Bajsić, Nadežda Čačinović, Zvonko Maković i Sibila Petlevski.

Prije točno stotinu godina, 1921. u Londonu novelistica Catherine Amy Dawson osnovala je P.E.N. International. Kratica PEN izvorno je značila pjesnici, esejisti i novelisti, a među prvim članovima bili su Joseph Conrad, D.H. Lawrence, George Bernard Shaw, John Galsworthy, H.G. Wells, Anatole France, Paul Valery, Thomas Mann, Benedetto Croce, Alberto Moravia i Heinrich Böll

U svojih stotinu godina djelovanja P.E.N. je okupljao književnike, kritičare, izdavače i druge, posvećene obrani slobode izričaja, ljudskih i intelektualnih prava, a protiv predrasuda svih vrsta i govora mržnje. 

Na stranicama Hrvatskog P.E.N. centra stoji kako je "temeljna zadaća te međunarodne udruge promicanje dobra u svijetu intelektualnom solidarnošću i snagom književne riječi".

– Pen International: An Illustrated History –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –