Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 09.09.2008.

Promocija najnovijeg broja časopisa ‘Quorum'
Održava se
10.09.2008.

Promocija najnovijeg broja časopisa ‘Quorum' održat će se u srijedu, 10. rujna 2008. s početkom u 20 sati u Booksi u Zagrebu. István Ladányi, sa svojim prevoditeljima s mađarskog i u suradnji s Helenom Molnar, priredio je temat o nagrađivanoj subotičkoj spisateljici Ildikó Lovas, koja će biti gošća na promociji. S njima će razgovarati urednici ‘Quoruma' Miroslav Mićanović i Slađan Lipovec.

Kultni književni časopis u ovom broju donosi pjesničke tekstove Katje Grcić, Nade Crnogorac, Tomice Bajsića, Maria Suška i poljskog pjesnika, prozaika i dramskog pisca Andrzeja Burse, u prijevodu Tanje Oručević-Miletić. Pričama su zastupljene domaće autorice Ljuba Lozančić i Vesna Biga te britanski avangardni pisac Ellis Sharp, u prijevodu Margarete Matijević Kunst i Ande Bukvić.

Antieseje ispisuje Marko Pogačar, koji je priredio i teorijski blok o Paulu Ricoeuru, donoseći dva poglavlja iz njegove studije 'Pamćenje, povijest, zaborav' (prevela Marija Spajić), a Marko Stričević autor je putopisa iz Moskve.

***

Ildikó Lovas rođena je 18. kolovoza 1967. godine u Subotici. Godine 1991. diplomirala je na Katedri za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Od 1998. godine glavna je urednica časopisa Üzenet. Tekstove objavljuje od 1987. godine u časopisima, antologijama, osim na mađarskom jeziku, u prijevodima na srpski, slovenski i talijanski.

Prvu samostalnu zbirku "Kalamáris" (Tintarnica), objavila je 1994. godine. Zatim je 1995. godine uslijedila zbirka novela "A másik történet" (Druga priča). Godine 2000. objavljen joj je prvi roman, "Meztelenül a történetben" (Gola u priči), a 2001. zbirka novela "Via del Corso". Godine 2005. objavila je roman "Kijárat az Adriára - James Bond Bácskában" (Izlaz na Jadran - James Bond u Bačkoj), a 2007. roman "Spanyol menyasszony" (Španjolska nevjesta). Zbirka novela u prijevodu Árpáda Vicka na srpski jezik Via del Corso objavljena joj je 2005. godine, Fabrika knjiga, Beograd.

Dobitnica je više književnih nagrada: 1994. godine zbirkom "Kalamáris" osvojila je književnu nagradu Szirmai za najbolju zbirku novela mađarskih pisaca iz Vojvodine, a zbirkom "Meztelenül a történetben" 2000. nagradu Bodrogvári. Godine 2005. dobila je nagradu "Sziveri" za svoj spisateljski i urednički rad, a romanom "Kijárat az Adriára" iste je godine osvojila nagradu Bezerédj. Godine 1998. dobila je stipendiju Móricz Zsigmond, 2004. stipendiju Gion Nándor za prozaiste, a 2007. godine stipendiju za književnost Nemzeti Kulturális Alap.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –