Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.12.2007.

Novo 'Zagrijavanje' i novi 'Quorum'

U petak, 7.12.2007., u 19:30, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održati će se posljednje ovosezonsko 'Zagrijavanje' posvećeno novom prvom broju kultnog časopisa «Quorum»! Novo uredništvo, novi dizajn, novi pisci - postoji li bilji način da se zakorači u Novu Godinu?   

Novi «Quorum» će predstaviti:  

Maša Grdešić (Zagreb, 1979). Diplomirala komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje privodi kraju Doktorski studij književnosti. Zaposlena kao znanstvena novakinja na Odsjeku za komparativnu književnost. Zanima se književnom i kulturalnom teorijom, a osobito ženskom popularnom kulturom.  

Ana Anić rođena je 1987. godine u Zagrebu. Živi u Čazmi, gdje je završila osnovnu školu i opću gimnaziju. Studira kroatistiku i fonetiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Poeziju je objavljivala u Zarezu i Quorumu.  

Vedran Premuž rođen 1976. u Bjelovaru. Diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Živi na relaciji Čazma - Zagreb. Trenutno nezaposlen, a slobodno vrijeme ispunjava vožnjom bicikla i upoznavanjem Moslavine. Tu i tamo nešto napiše. Objavljivao u Quorumu.  

Ivan Rafaj rođen je 1988. godine u Bjelovaru. Osnovno i srednje obrazovanje uspješno je svladao u Čazmi. Prebiva u Grabovnici, a boravi u Rijeci, gdje studira ekonomiju. Piše za online novine fakulteta, čije je stranice i administrator, a piše i poeziju, koju je objavljivao u Zarezu, Vijencu i Quorumu. Član je Hrvatske akademske zajednice (HAZ).    

Vlado Bulić rođen je 1979. u Splitu, gdje je završio osnovnu školu i Matematičku gimnaziju. U Zagrebu upisao Fakultet elektrotehnike i računarstva, ali se prebacio na hrvatski jezik i književnost i informatologiju na Filozofskom fakultetu. Objavljivao je u časopisima Quorum, Godine nove, studentskim novinama Revolt, a u časopisu Libra Libera i danas je jedan od urednika. Tekstovi su mu čitani na Trećem programu Hrvatskog radija, na Radiju 101, a jednom je nastupio na FAK-u.
Godine 2003. rukopis njegove prve zbirke pjesama 100 komada pobijedio je na natječaju za prvu knjigu Studentskog centra u Zagrebu. Zbirka je objavljena, potom prevedena na engleski jezik, a neke od pjesama objavio je Transfusion (e-časopis za prevođenje Sveučilišta u Harvardu).

Vlado Bulić je stalni bloger internetskog portala www.index.hr, gdje piše blog 'Pušiona Denisa Lalića', najčešće u formi kratke priče. Taj je blog 2003. proglašen najboljom kolumnom hrvatskog dijela weba. Objavio: "100 komada", Studentski centar, Zagreb 2003, "Putovanje u srce hrvatskog sna", roman, AGM, Zagreb 2006. (Nagrada Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2006), Denis Lalić (Vlado Bulić): "Pušiona", AGM, Zagreb 2006, "Game Over," scenarij kratkog igranog filma, 2007.  

***

O «Qorumu»:
  
Nakon promjene nakladnika i u proširenom redakcijskom sastavu objavljen je novi broj časopisa «Quorum». Kao izdavač od aktualnog, prvog broja za 2007. godinu, potpisan je Centar za knjigu, a osim glavnog urednika Miroslava Mićanovića novu redakciju čine izvršni urednik Slađan Lipovec, Luka Bekavac, Maša Grdešić, Ivan Kapec, Branislav Oblučar, Marko Pogačar, Zoran Roško, Damir Šodan i Vladimir Končar, koji je novi «Quorum» redizajnirao i podario mu novi vizualni identitet.  

I sadržajno novi broj slijedi bogatu tradiciju koju časopis ima, istodobno otvarajući prostore za nove teme i nova autorska i urednička viđenja, nastojeći na hrvatsku književnu scenu unijeti aktualnosti iz područja književne i kulturalne teorije, donoseći prijevode novih radova autora koji su domaćoj čitateljskoj publici već poznati, ali i onih koji tek u «Quorumu» prvi put progovaraju hrvatski. Kao časopis koji  sustavno želi pokrivati domaću književnu scenu, novi «Quorum» otkriva i objavljuje radove autora koji stupaju na književnu pozornicu s već poznatim i priznatim i nagrađivanim autorima.  

U broju jedan čitatelje očekuje temat o Vladi Buliću, s autorovim tekstom o vlastitoj poetici i procesima pisanja te s novim pričama, s kritičkim osvrtom Marka Pogačara na Bulićeve ranije radove. Od domaće poezije tu su tekstovi Ivana Rafaja, Ane Anić i Damira Šodana, a u prijevodima Ede Fičora i Miloša Ðurđevića «Quorum» objavljuje poeziju Tomaža Šalamuna i Jamieja McKendricka.   Čitatelju su ponuđene nove priče Nenada Stipanića, Morin Kudić i Vedrana Premuža, Zoran Roško predstavlja Dodie Bellamy, američku autoricu iznimno zanimljiva i provokativna iskaza. Na granicama su proznog, poetskog i esejističkog čitanja i učitavanja novi tekstovi Branislava Oblučara, Leonardo Kovačević priredio je teorijski blok 'Tijelo i pismo', a na kraju čitatelji mogu zaviriti i u djevojačke sobe - kroz kulturalnoteorijsku prizmu Maše Grdešić.    

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –