Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.03.2017.

Promocija romana 'Majstor i ja' turske književnice Eif Shafak
Održava se
30.03.2017. u 19h

Promocija romana "Majstor i ja" turske književnice Eif Shafak (Hena com, 2016) održat će se u četvrtak 30. ožujka u 19 sati u Kulturno-informativnom centru Hrvatsko-turske udruge prijateljstva u Zagrebu (Savska 28, prolaz Cibona).

O knjizi će govoriti Nermina Husković, urednica izdavačke kuće Hena com i Goran Beus Richembergh, predsjednik HTUP-a.

Posebnom projekcijom Meliha Mehmedagić Nanić, arhitektica i članica Izvršnog odbora HTUP-a predstavit će najveća ostvarenja osmanskoga arhitekta i graditelja Sinana.

"Majstor i ja" najnoviji je roman Elif Shafak, posvećen umjetnosti, graditeljstvu i znanju, u kojem na svoj osobit način gradi priču koja zrači atmosferom epohe obilježene stvaralačkom energijom Sinana graditelja. Povijesna osnova romana filigrantski je nadopunjena ljubavnom pričom, intrigantnim zapletima, misticizmom te meandriranjem u svim onim pravcima koji će panoramu prijestolnice u vrijeme njezina procvata pretvoriti u zanimljiv pregled umjetničkih, povijesnih, političkih i općedruštvenih događaja toga doba.

Elif Shafak - turska je spisateljica rođena 1971. u Strasbourgu, u Francuskoj. Nagrađivana je i jedna od najčitanijih turskih autorica. Njene su knjige prevedene na više od dvadesetpet jezika. Piše na turskom i na engleskom. Nakon književnog debija, priče "Kem Gözlere Anadolu" slijedi njen prvi roman "Pinhan" (The Sufi) nagrađen uglednom Mevlaninom nagradom 1998. Slijede djela: "Sehrin Aynalarý" (Mirrors of the City); "Mahrem" (The Gaze) za koju je dobila "Union of Turkish Writers’ Prize" 2000.; "Bit Palas" (The Flea Palace) turski bestseler, te "Med-Cezir" knjiga eseja o rodu, seksualnosti, mentalnoj getoizaciji i literaturi. Slijede tri romana koja piše na engleskome: "The Saint of Incipient Insanities", "Kopile Istanbula" (Baba ve Piç) koji je 2006. bio bestseler u Turskoj, te 2010. "Četrdeset pravila ljubavi" (Ask). Nakon toga objavljuje autobiografsku knjigu "Black Milk", u kojoj kombinira fikcionalne s nefikcionalnim elementima.

Predaje na Ýstanbul Bilgi University i Istanbul Bahcesehir University te na University of Michigen i University of Arizona. Piše i za mnogobrojne dnevne i mjesečne novine širom svijeta uključujući: The Guardian, Le Monde, Berliner Zeitung, Dutch Handelsbladt, The New York Times, Wall Street Journal, The Washington Post i Time Magazine.

Elif Shafak

Majstor i ja

  • Prijevod: Maja Tutavac
  • Hena com 11/2015.
  • 474 str., meki uvez
  • ISBN 9789532591187
  • Cijena 149.00 kn

Kad se maleni Džihan kao slijepi putnik obreo na brodu što je jedrio za Istanbul, ni slutio nije da će ga to putovanje odvesti ne samo u osmansku prijestolnicu na vrhuncu njene moći, već će ga zahvatiti struja znanja, stvaralaštva i napretka – struja kojoj se bilo teško oduprijeti. Na njegovom će ga putu pratiti mnoge opasnosti, steći će brojne neprijatelje, ali će mu sudbina darovati i dva zaštitnika i prijatelja čije će se životne putanje ukrstiti s njegovom i učiniti tu avanturu vrijednom svake minute.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –