Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.07.2021.

Promocija romana Roberta Kleindiensta 'Doba presvlačenja'
Održava se
06.-08.07.2021.

Robert Kleindienst (foto: Michael Namberger)

Austrijski pisac Robert Kleindienst predstavit će u Zagrebu svoj roman "Doba presvlačenja" (Leykam International, 2021.) koji se bavi rijetko tematiziranim aspektima hrvatske prošlosti. 

U središtu zbivanja je glavni ženski lik Ana Sadak, koja 1945. bježi pred partizanima u austrijski Altaussee. Opisuje se njezin bijeg duž zelene granice, kao i prethodni slojevi zbivanja koji su doveli do bijega i borbe za preživljavanje. Ona je bila njegovateljica u ustaškom dječjem logoru, gdje se altruistički brinula za male zarobljenike, ne sluteći njihovu sudbinu. Time se prikazuje sudbina pojedinca zarobljenoga u povijesnim zbivanjima te se opisuje tzv. „štakorski put“ fašističke emigracije. Roman svakako otvara važne teme suočavanja s austrijskom i hrvatskom prošlošću.

Robert Kleindienst (1975.), austrijski je autor, studirao je germanistiku, politologiju i pedagogiju na sveučilištu u Salzburgu. Od 2016. godine ima status slobodnog umjetnika, član je književnih skupina Grazer Autorenversammlung i IG Autorinnen Autoren, Salzburger Autorengruppe te utemeljitelj književnog portala die flut. Autor je romana "Später vielleicht" (Poslije možda, 2009.), "Nicht im Traum" (Ni u snu, 2013.) i "Zeit der Häutung" (Doba presvlačenja, 2019.), zbirke pripovijedaka "Vermintes Echo" (Minirana jeka, 2014.) kao i zbirke poezije "Brandseeleute" (Ljudi s jezera Brandsee, 2014.). Dobitnik je književnih nagrada, primjerice za tekst "Aschenmeerschwein: Antikodex" koji se bavi razotkrivanjem nacionalsocijalističkih zločina. Kleindienstove su glavne teme suočavanje s prošlošću i traumama Drugoga svjetskog rata.

Promocija romana održat će se u četvrtak, 8. srpnja u 19 sati ispred Knjižnice Marije Jurić Zagorke u Zagrebu (Krvavi most 2).

O romanu će govoriti: prof. dr. sc. Milka Car, Eugenia Ehgartner i autor Robert Kleindienst.

Roman će također biti predstavljen:

→ 06.07.2021 • 19:00 • Gradska knjižnica Karlovac

→ 07.07.2021 • 19:45 • Festival tolerancije, Bundek, Zagreb

Robert Kleindienst

Doba presvlačenja

  • Prijevod: Milka Car
  • Leykam international 10/2020.
  • 224 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401027

U središtu zbivanja romana Roberta Kleindiensta 'Doba presvlačenja' je glavni ženski lik Ana Sadak, koja 1945. bježi pred partizanima u austrijski Altaussee. Opisuje se njezin bijeg duž zelene granice, kao i prethodni slojevi zbivanja koji su doveli do bijega i borbe za preživljavanje. Ona je bila njegovateljica u ustaškom dječjem logoru, gdje se altruistički brinula za male zarobljenike, ne sluteći njihovu sudbinu...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –