Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Kleindienst

Doba presvlačenja

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Milka Car
  • 10/2020.
  • 224 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401027
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman Roberta Kleindiensta "Doba presvlačenja" bavi se rijetko tematiziranim aspektima hrvatske prošlosti. U središtu zbivanja je glavni ženski lik Ana Sadak, koja 1945. bježi pred partizanima u austrijski Altaussee. Opisuje se njezin bijeg duž zelene granice, kao i prethodni slojevi zbivanja koji su doveli do bijega i borbe za preživljavanje. Ona je bila njegovateljica u ustaškom dječjem logoru, gdje se altruistički brinula za male zarobljenike, ne sluteći njihovu sudbinu. Time se prikazuje sudbina pojedinca zarobljenoga u povijesnim zbivanjima te se opisuje tzv. „štakorski put“ fašističke emigracije. Roman svakako otvara važne teme suočavanja s austrijskom i hrvatskom prošlošću.

Autor je svoj roman nazvao "Doba presvlačenja" (na njemačkome Die Zeit der Häutung, a potonja je imenica usko povezana s kožom - die Haut). Doista, taj nam se roman uvlači pod kožu. Boli nas dok pratimo što se događalo i kako se sve odvijalo. Autoru je najvažnija naša sposobnost predočavanja i zamišljanja. Jedino što još možemo učiniti za one najmanje među žrtvama jest da ne zaboravimo njihove patnje. (...)

Hans Höller, Sveučilište Salzburg

Robert Kleindienst (1975.), austrijski autor, studirao je germanistiku, politologiju i pedagogiju na sveučilištu u Salzburgu. Od 2016. godine ima status slobodnog umjetnika, član je književnih skupina Grazer Autorenversammlung i IG Autorinnen Autoren, Salzburger Autorengruppe te utemeljitelj književnog portala die flut.

Autor je romana "Später vielleicht" (Poslije možda, 2009.), "Nicht im Traum" (Ni u snu, 2013.) i "Zeit der Häutung" (Doba presvlačenja, 2019.), zbirke pripovijedaka "Vermintes Echo" (Minirana jeka, 2014.) kao i zbirke poezije "Brandseeleute" (Ljudi s jezera Brandsee, 2014.).

Dobitnik je književnih nagrada, primjerice za tekst „Aschenmeerschwein: Antikodex“ koji se bavi razotkrivanjem nacionalsocijalističkih zločina. Kleindienstove su glavne teme suočavanje s prošlošću i traumama Drugoga svjetskog rata.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –