Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.02.2018.

Promocija slikovnice 'Jura i kuckalo protiv dosade'
Održava se
28.02.2018. u 19:30h

Promocija slikovnice "Jura i kuckalo protiv dosade" (Profil, 2017) održat će se u srijedu, 28. veljače u 19 sati i 30 minuta u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

O slikovnici će govoriti pisac Roman Simić, ilustrator Manuel Šumberac i njihova urednica Ivana Žderić.

Nakon izrazito hvaljene i cijenjene slikovnice "Baba Jaga i div Zaborav" Roman Simić odlučio je napisati moderniju, lepršaviju i smješniju priču, manje bajkovitu, ali ritmičniju. Mnoga se djeca suočavaju s sivom i zamornom dosadom iz koje ih je vrlo teško izvući. Roman im pokazuje kako otkriti čari mašte i kako se pokrenuti iz tog teškog stanja. A jednom, kad se pomoću kuckala uđe u svijet kojegod dijete poželi, sve okolo poprima blistavije boje. Trokutasti mačak i kuckalo pomagači su u Jurinoj avanturi, dostupni su svakom djetetu u svakom trenutku, a ima ih i za svakog prijatelja.

Iz kritike Ande Bukvić Pažin (Jura i kuckalo protiv dosade):

"Roman Simić etablirani je pisac priča za odrasle, majstor kratke priče, i nakon Babe Jage i Diva Zaborava, ovo je drugi njegov drugi tekst namijenjen mlađoj publici. Priča pršti od mašte i kreative i, što je za slikovnicu još mnogo važnije – obraća se današnjoj djeci, koja se s idejom mogu jako dobro identificirati. Vedra je, potiče na titranje, poskakivanje, stvara sjajan ritam koji te tjera da skočiš i odmah doma tražiš nešto čime ćeš početi kuckati, bilo ti dosadno ili ne. Dijelovi priče pisani su u stihu, a stihova je pred kraj sve više – to je i fabularno motivirano i odlično pogođeno jer priča se progresivno slaže i stvari sjedaju na mjesto, što se onda odražava i kroz formu: u dobro pogođenim stihovima i lijepo izbalansiranim rimama. Jednakom dinamikom raste i Jurina kreativnost: nezaustavljivo postaje „lukav poput zebre van stada“.

I dok opisi dosade koje nam Roman Simić donosi imaju verbalnu i vizualnu snagu, ilustrator Manuel Šumberac svojim je crtežima Jurin problem zgrabio točno u centar – i zakucao ga u roditeljsko-dječju svakodnevicu: on se dosađuje usred kocaka, raketa, uz bicikl, teleskop, bendžo i sigurno još milijun i četiristo osamdeset tisuća stvari koje uopće ne stanu u kadar."

Roman Simić Manuel Šumberac

Jura i kuckalo protiv dosade

  • Profil 11/2017.
  • 32 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533136028

Juri je strahovito dosadno, onako baš do kraja, kad su se sve boje pretvorile u sivu, a i ta siva je beživotna i kad nemaš snage ni misliti. Jura samo može gledati u strop i na sve prijedloge ukućana odgovarati riječima: 'Ne, to je dosadno.' Ali onda se pojavi trokutasti mačak koji kucne čarobnim kuckalom i otkrije Juri vrata mašte. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –