Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 16.10.2015.

Proza o ratnom i prijeratnom vremenu Ratka Cvetnića
Održava se
19.10.2015. u 12h

Treća tribina iz ciklusa Zbirke Domovinskog rata o ratnoj prozi, posvećena je Ratku Cvetniću.

Pod naslovom Od „Polusna“ do buđenja na južnoj bojišnici 1992. – proza o ratnom i prijeratnom vremenu Ratka Cvetnića, održat će se u ponedjeljak 19. listopada u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Uz autora, Ratka Cvetnića, na tribini će sudjelovati povjesničarka književnosti i spisateljica Julijana Matanović, a ulomke romana interpretirat će glumac Šiško Majcan Horvat.

Voditelj tribine je Tomica Vrbanc.
 

Kratki izlet Cvetnić Ratko
Polusan Cvetnić Ratko

Tema ove tribine dva su romana Ratka Cvetnića kojima je književna kritika dala bitno mjesto u suvremenoj hrvatskoj prozi, a između ostaloga, oba su dobila književnu nagradu „Ksaver Šandor Gjalski“. Prvi je roman Kratki izlet s podnaslovom zapisi iz Domovinskog rata iz 1997. godine koji je prepoznat kao svojevrsna prekretnica u hrvatskome ratnom pismu. Iako se u jednome sloju mogu čitati kao zapisi sudionika rata na južnoj bojišnici 1992. i 1993. godine, rat se ovdje ne prikazuje kao niz spektakularnih akcija i herojstava, nego s gledišta pripadnika urbanoga naraštaja za kojega je odlazak na ratište u jednom trenutku moralni čin zbog kojeg se mora riskirati vlastiti „građanski komoditet“ (Jagna Pogačnik). U fragmentarnome pripovijedanju, prošarano često ironičnim i duhovitim opaskama, isprepliću se sličice iz vojničkoga života, živopisni likovi braće po oružju, s odlomcima u kojima se pripovjedač kritički osvrće na tada aktualne izjave političara ili komentira stil izvješćivanja medija. Sve se ove sastavnice spajaju u osebujnome glasu autora/pripovjedača/lika kao nositelju ovih, često suprotstavljenih silnica.

Drugi roman Polusan, po mnogočem različit od prvoga, smatra se svojevrsnim generacijskim romanom. Ovaj opsežan roman govori o kasnim osamdesetim godinama, uoči Domovinskoga rata, u čijem je središtu glavni lik Vjeko Modrić koji se provlači životom, ne uspijevajući riješiti neke temeljne životne probleme. Vrijeme je to krupnih društvenih promjena, neizvjesnosti i nesigurnosti što ih najavljuju zbivanja kojima Cvetnićev junak ne dokučuje niti želi dokučiti prave razloge i razmjere. (Ivan J. Bošković)

Poveznica je ovih dvaju romana, dakle, pojedinac koji je bačen usred zbivanja koja ga nadilaze, bude iz sna, otrežnjavaju od zabluda, ali i prisiljavaju na preispitivanje temeljnih vrijednosti, jer se, kako kaže autor ljudske vrijednosti čuvaju samo na jedan način, tako da se stalno provjeravaju.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –