Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.11.2019.

Prva ovosezonska Bookvica ugošćuje Luizu Bouharaou
Održava se
07.11.2019. u 20:30h

Prva ovosezonska Bookvica održat će se u četvrtak, 7. studenog 2019., s početkom u 20,30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II).

Tom će se prilikom predstaviti prvijenac mlade splitske autorice Luize Bouharaoue, knjiga priča „Jesmo li to bili mi” (Jesenski&Turk, 2019.) nagrađena nagradom Prozak za najbolji neobjavljeni rukopis autora/ice do 35 godina. 

O knjizi će govoriti urednica Olja Savičević Ivančević, a razgovor će voditi Irena Delonga Nešić

U tradicionalnoj nagradnoj igri netko iz publike dobit će knjigu „Jesmo li to bili mi“ na dar.

O "Jesmo li to bili mi" rekli su:

„Prva knjiga Luize Bouharaoue mogla bi se kratko opisati kao generacijska knjiga priča i oda prijateljstvu. Iz priče u priču pratimo nekoliko prijatelja: od djetinjstva na splitskim ulicama i igara na plaži te još dublje u prošlost, u tamu korijenja, među pretke i tetke, do otkopčavanja svijeta i vježbanja životnih lekcija, širenja po poznatim kotama i neimenovanim meridijanima, otkrivanja seksualnosti i inicijacije u svijet odraslih. Mlade junakinje i junake, često zaglavljene i izgubljene između svakodnevice i snova – ali uvijek izgubljene zajedno – veže i pokreće velika žudnja za ljubavlju koja im, iako iza ugla, neprekidno izmiče.

Ima u ovoj knjizi nenametljive mudrosti, naivne i dirljive dobrote, drskosti i oporosti kao i putenosti i zavodljive melankolije juga. Uistinu, iako će vam se činiti da ste u prostorima ovih snovitih priča već bili, vjerojatno još uvijek niste čitali nešto slično.” - Olja Savičević Ivančević 

„Jedna strašna priča, s obzirom na vrijeme u koje se zbiva, i nevjerojatno zrelo pisana. To je autorica koja doista zna što činiti s riječima i rečenicama. Tu je u svakoj rečenici jedno književnog bogatstvo. Luiza je doista autorica pred kojom su još velike stvari u književnosti.” - Jagna Pogačnik 

O autorici: 

Luiza Bouharaoua rođena je u Splitu, a danas živi u Zagrebu gdje radi kao radnica u kulturi, prevoditeljica i spisateljica. Osnivačica je Udruge za promicanje književnosti i kulture Skribonauti. Priče su joj uvrštene u regionalni zbornik „Izvan koridora – najbolja kratka priča” i antologiju hrvatske mlade proze „Bez vrata, bez kucanja”. Dobitnica je nagrade „Ulaznica” te nagrade „Prozak” za najbolji neobjavljeni prozni rukopis autora/ice do 35 godina. 2019. objavila je svoju prvu knjigu priča „Jesmo li to bili mi” (Jesenski&Turk). 

Luiza Bouharaoua

Jesmo li to bili mi

  • Jesenski i Turk 06/2019.
  • 108 str., meki uvez
  • ISBN 9789532228861
  • Cijena 79.00 kn

Prva knjiga Luize Bouharaoue mogla bi se kratko opisati kao generacijska knjiga priča i oda prijateljstvu. 'Jesmo li to bili mi' pripovijeda o odrastanju one generacije koja bi na notorno pitanje gdje ste bili ‘91? mogla odgovoriti: u vrtiću ili u nižim razredima osnovne škole. Ta se snažna vršnjačka pripadnost istakla i nametnula kao najvažnija identitetska odrednica, uporište, nekad i doslovno drugarski zagrljaj. (Olja Savičević Ivančević)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –