Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / MIN KULT PRES • 18.05.2021.

Raspisan Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama i antikvarijatima u Republici Hrvatskoj

S ciljem podrške knjižarskoj mreži cijele Hrvatske, Ministarstvo kulture i medija u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara HGK, u Godini čitanja prvi put raspisuje Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj. Javni poziv objavljen je 14. svibnja 2021. i ostaje otvoren 30 dana od objave.

"Knjižare su oduvijek bile ključna mjesta kulture, svojevrsni mali kulturni centri, okupljališta ljubitelja knjiga. Vremena se mijenjaju, pa tako i prakse kupovine knjiga dobivaju nove dimenzije koje su sa sobom donijele i ekonomske posljedice. Vrednovanjem i isticanjem najboljih knjižara, kako samostalnih, tako i onih u sklopu knjižarskih lanaca te antikvarijata, želimo im pomoći da se održe i razviju nove prakse kako bi privukle čitateljsku publiku. Naročito u ovoj 2021. Godini čitanja želimo osigurati veću vidljivost knjige i književnosti.
 
Nastavkom redovnog provođenja ovog Javnog poziva pokrenutog u Godini čitanja, svake godine ćemo zasluženu pozornost javnosti skrenuti prema knjižarama te donijeti dašak zdravog natjecateljskog duha među njima."

Vrednovanje će se odvijati u dva kruga: internetskim glasanjem publike putem mrežne stranice Godine čitanja na kojoj će se objaviti popis svih prijavljenih knjižara s poveznicama na njihove profile i mrežne stranice, te prema mišljenju povjerenstva sastavljenog od relevantnih stručnjaka i kulturnih djelatnika koji će tijekom šest mjeseci obići sve prijavljene knjižare.
 
Prijaviti se može svaka knjižara (i antikvarijat, op.ur.) posebno putem sustava ePrijavnica Ministarstva kulture i medija, a Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od objave na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija.

Kategorizacija

Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije:

Za svaku se kategoriju dodjeljuju prva (30.000,00 kn), druga (20.000,00 kn) i treća (10.000,00 kn) nagrada knjižarama i antikvarijatima izvan grada Zagreba te po jedna nagrada u svakoj kategoriji najboljim  knjižarama i antikvarijatima u gradu Zagrebu u pojedinačnom iznosu od 20.000,00 kn.

Ukupni fond nagrada iznosi 240.000,00 kn i osigurava se u proračunu Ministarstva kulture i medija.

Kriteriji ocjenjivanja

Ocjenjivanje knjižara provodit će se dvojako:

  1. Putem elektroničkih platformi Ministarstva kulture i medija svi građani moći će dodijeliti svoje glasove pojedinim knjižarama počevši od objave popisa svih prijavljenih knjižara sa zaključno 1. prosinca 2021. godine. Knjižare mogu fizički i na svojim mrežnim stranicama i društvenim mrežama pozivati kupce i čitatelje da im dodijele svoje glasove. Broj glasova po osobi i po knjižari je neograničen.
     
  2. Posebno formirano povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Zajednice nakladnika i knjižara i  Ministarstva kulture i medija te drugih relevantnih sudionika književne scene u predviđenom će periodu obići sve prijavljene knjižare te donijeti ukupnu ocjenu svake pojedine knjižare na temelju sljedećih kriterija:


Po zaključenju perioda ocjenjivanja izradit će se rang-lista najbolje ocijenjenih knjižara i prema glasovima publike i prema mišljenju stručnog povjerenstva, a na temelju tog prijedloga ministrica kulture i medija donijet će odluku o dodjeli nagrada najboljim knjižarama.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –