Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / MIN KULT PRES • 19.04.2022.

Raspisan Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama i antikvarijatima u Republici Hrvatskoj u 2022.

S ciljem podrške knjižarskoj mreži cijele Hrvatske, Ministarstvo kulture i medija u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara HGK, po drugi put raspisuje Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj. Javni poziv objavljen je 19. travnja 2022. i ostaje otvoren 30 dana od objave.

Vrednovanje će se odvijati u dva kruga: internetskim glasanjem publike putem mrežne stranice Godine čitanja na kojoj će se objaviti popis svih prijavljenih knjižara s poveznicama na njihove profile i mrežne stranice, te prema mišljenju povjerenstva sastavljenog od relevantnih stručnjaka i kulturnih djelatnika koji će tijekom šest mjeseci obići sve prijavljene knjižare.

Prijaviti se može svaka knjižara (i antikvarijat, op.ur.) posebno putem sustava ePrijavnica Ministarstva kulture i medija, a Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od objave na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija.

Kategorizacija

Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije:

Za svaku se kategoriju dodjeljuju prva (30.000,00 kn), druga (20.000,00 kn) i treća (10.000,00 kn) nagrada knjižarama i antikvarijatima izvan grada Zagreba te po jedna nagrada u svakoj kategoriji najboljim  knjižarama i antikvarijatima u gradu Zagrebu u pojedinačnom iznosu od 20.000,00 kn.

Ukupni fond nagrada iznosi 240.000,00 kn i osigurava se u proračunu Ministarstva kulture i medija.

Za nagradu se mogu prijaviti sve knjižare, bez obzira na to jesu li samostalne, vezane uz pojedinog nakladnika ili u okviru knjižarskog lanca. Svaka se knjižara prijavljuje i ocjenjuje pojedinačno.

Knjižare koje su prošle godine nagrađene u bilo kojoj kategoriji ne prijavljuju se na Javni poziv u ovoj i sljedećoj godini.

Popis svih prijavljenih knjižara s poveznicama na njihove mrežne stranice objavit će se po zaključenju Javnog poziva na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija te Zajednice nakladnika i knjižara.

Kriteriji ocjenjivanja

Ocjenjivanje knjižara provodit će se dvojako:

Putem elektroničkih platformi Ministarstva kulture i medija (https://citaj.hr/) svi građani moći će dodijeliti svoje glasove pojedinim knjižarama počevši od objave popisa svih prijavljenih knjižara sa zaključno 1. prosinca 2022. godine. Knjižare mogu fizički i na svojim mrežnim stranicama i društvenim mrežama pozivati kupce i čitatelje da im dodijele svoje glasove. Broj glasova po osobi i po knjižari je neograničen.

Posebno formirano povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Zajednice nakladnika i knjižara i  Ministarstva kulture i medija te drugih relevantnih sudionika književne scene u predviđenom će periodu obići sve prijavljene knjižare te donijeti ukupnu ocjenu svake pojedine knjižare na temelju sljedećih kriterija:


Po zaključenju perioda ocjenjivanja izradit će se rang-lista najbolje ocijenjenih knjižara i prema glasovima publike i prema mišljenju stručnog povjerenstva, a na temelju tog prijedloga ministrica kulture i medija donijet će odluku o dodjeli nagrada najboljim knjižarama.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –