Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 16.01.2024.

Razgovor o prijenosu traume
Održava se
22.01.2024. u 19h

U ponedjeljak 22. siječnja, u opuštenoj atmosferi galerije i caffe bara Botaničar (Trg Marka Marulića 6, Zagreb), započinje novi ciklus tribina "Književnost čita znanost, znanost čita književnost" u organizaciji Hrvatskog PEN centra.

Godina započinje s jednom od najbitnijih i danas najzanimljivijih tema, transgeneracijskim prijenosom traume. U fokusu je knjiga Marka Wolynna, "Nije započelo s vama : Kako nas naslijeđena obiteljska trauma oblikuje i kako okončati taj ciklus" (Petrine knjige, 2023). Danas znamo puno toga o tome kako se trauma prenosi kroz generacije, svjesni smo da to nije samo mit te da se radi o znanstvenim činjenicama: traume su upisane u naš genom. Upisali su ih naši roditelji, djedovi i bake, pradjedovi i prabake. Strah koji nosimo, sram, ili nemogućnost da se pokrenemo nekad nije do nas – upisano je u nas i iako toga nerijetko nismo ni svjesni, često upravlja našim životima. 

Ako je tako, kako se možemo nositi s tim? Kako se možemo osloboditi? Ima li psihologija kao i psihoterapeutski rad neka rješenja, kako se nositi s tim traumama i možemo li zaista prekinuti lanac? Je li i pisanje način na koji se možemo baviti tom temom? Koliko se često knjige bave upravo tim procesima, naslijeđenim traumama i pokušajem bijega iz njih, svjesno i nesvjesno? 

O svim ti temama  s dvije sjajne gošće, psihoterapeutkinjom Anom Perović te spisateljicom i aktivistkinjom Luizom Bouharaouom razgovara spisateljica i urednica, Monika Herceg.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –