Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.06.2018.

Razgovor o zborniku 'The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia'
Održava se
28.06.2018. u 20h

Razgovor o zborniku "The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other" (Palgrave Macmillan, New York, 2017) koji su uredile Dijana Jelača, Maša Kolanović i Danijela Lugarić održat će se u četvrtak, 28. lipnja u 20 sati u zagrebačkom klubu Booksa.
 
Književni teoretičar Robert Rakočević opisao je postjugoslavensku situaciju u književnosti kao stanje koje ''implicira punu svest o prošlosti, ali ne i fatalističnu vezanost za nju, i sposobnost da se kriza vidi kao novi početak, a ne kao kraj''. Takvo stanje oblikuje umjetnički, intelektualni pa i egzistencijalni habitus velikog broja autora i autorica iz regije. O svemu tome i mnogočemu još razgovarat će se s autoricama i urednicama zbornika koji će poslužiti kao povod da se otvore pitanja gdje su socijalizam i kapitalizam, Jugoslavija i ono što slijedi nakon u njihovim istraživanjima, pisanjima, praksama i razmišljanjima danas.

Dijana Jelača predavačica je na Brookly College u New Yorku. Autorica je i urednica nekoliko monografija o postjugoslavenskoj kinematografiji, feminističkim filmskim studijima, sjećanju i traumi. Programska je selektorica Festivala bosanskog filma u New Yorku. 

Maša Kolanović docentica je ne Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autorica je i urednica nekoliko knjiga fikcije i znanstvenih monografija posvećenih problematici socijalizma, tranzicije, popularne kulture i književnosti. 

Danijela Lugarić docentica je na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu te predstojnica Zavoda za znanost o književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je i urednica više knjiga

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –