Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.12.2017.

Revija malih književnosti : Sjedinjene države Levanta
Održava se
05.-10.12.2017.

Revija malih književnosti ove se godine održava u suradnji s Human Rights Film Festivalom. Zajednički program Sjedinjene države Levanta održat će se od 5. do 10. prosinca u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru.

Glavni tematski fokus programa Sjedinjene Države Levanta čine suvremeni politički, društveni i kulturni odnosi unutar platoa uokvirenog Levantom (Jordan, Libanon, Palestina, Sirija) i Sjedinjenih Američkih Država, a ovim će se odnosima pristupiti iz nekonvencionalnog kuta – kroz razgovore s politolozima, književnicima i aktivistima, putem književnih tekstova i filmova, s ambicijom da različite lokalne krize diljem svijeta prikažemo unutar okvira krize jednog političko-ekonomskog sustava.

Revija malih književnosti

Središnji dio programa čini Revija malih književnosti, festival koji će ove godine doživjeti svoje trinaesto izdanje i po prvi put u Hrvatskoj predstaviti suvremenu književnost na arapskom jeziku.

Revija će predstaviti sedmero levantskih književnica i književnika, s impresivnim biografijama, oni su: libanonska feministička književnica Hoda Barakat, zabranjivani sirijski prozaist i scenarist Khaled Khalifa, palestinska pjesnikinja i novinarka Asmaa Azaizeh, sirijsko-kurdski pjesnik, prevoditelj, liječnik i aktivist Golan Haji, jordanski pisac, urednik, filozof i sportaš Maan Abu Taleb, palestinska prozaistica i istraživačica Adania Shibli te književnica za djecu i edukatorica Renad Qubbaj.

Gosti će se predstaviti čitanjem i razgovorom u Zagrebu (5. i 6.12., Kino Europa), Osijeku (7.12.), Dubrovniku (7.12.), Vukovaru (8.12.) i Rijeci (8.12.). U Medijateci Francuskog instituta (8.12.) održat će se razgovor prevoditeljice i profesorice Ingrid Šafranek s Hodom Barakat.

Selektorica ovogodišnje Revije je Zeina G. Halabi, profesorica arapske književnosti i kulture na American University of Beirut. U sklopu Revije, bit će objavljena antologija suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta naslova "Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju".
 

Filmski i diskurzivni program

Na Human Rights Film Festivalu očekuju nas igrani i dokumentarni filmovi o Levantu, predavanja i razgovori s književnicima i politolozima. Među predavačima se izdvajaju Fawwaz Traboulsi, izvanredni profesor povijesti i političkih znanosti s Libanonsko-američkog sveučilišta u Bejrutu, te Renad Qubbaj, glavna direktorica palestinskog Tamer instituta za edukaciju u zajednici.

Ovaj segment programa organizira se u suradnji s Centrom za mirovne studije, Zakladom Solidarna, Talijanskim kulturnim institutom, Francuskim kulturnim institutom, Filozofskim fakultetom u Zagrebu te Akademijom Saharov i Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.
 

Revija malih književnosti (Sjedinjene Države Levanta) otvara se u utorak 5. prosinca u 18 sati u zagrebačkom Kinu Europa čitanjem i razgovorom sa Sahar Mandour, Khaledom Khalifom i Golanom Hajijem.

**

Organizator Revije malih književnosti je Udruga za promicanje kultura Kulturtreger/Booksa, a organizatori Human Rights Film Festivala su Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture “URK”.

Revija na putu je dio programa koji se provodi kroz platformu Clubture u suradnji s udrugom Skribonauti, Mirovnom grupom mladih Dunav, Dubrovačkim knjižnicama Dubrovnik, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, knjižarom Ex libris iz Rijeke i ustanovom Rijeka 2020 EPK.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –