Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 20.06.2017.

Rezultati 3. natječaja 'Piširiši', za najbolju slikovnicu

Kao i svake godine Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade  – Klub prvih pisaca raspisalo je natječaj za slikovnicu Piširiši. Natječaj, otvoren ilustratorima i piscima, pojedinačno i u tandemu, ove je godine zadao temu – budućnost. Na natječaj je pristiglo tridesetak priča i nešto manje ilustracija nekih poznatih i manje poznatih umjetnika riječi i slike.  

Među pričama u užem su se izboru našle autorice Sanja Mach svojim naslovom „Ena“, Ozana Ramljak pričom “Što će biti kad odraste“ i Marta Turkalj pričom „Budućnost“, te ilustratorice Iva Višošević, Tamara Travaš i Ivana Crnošija-Galović.

Žiri u sastavu književnica Nada Mihaljević, prošlogodišnja pobjednica Goga Lukačić, predsjednica HDKDM-a Silvija Šesto i urednica izdanja HDKDM-a Snježana Babić Višnjić odlučio je da je ovogodišnji pobjednik natječaja slikovnica spisateljice Ozane Ramljak i ilustratorice Ivane Crnošije GalovićŠto će biti kad odraste“.

Ono što je presudilo u ovom autorskom projektu dviju autorica jest dječje, zaigrano poimanje budućnosti, sutrašnjost kao igra. Lepršavost i vedrina glavne su odlike Ozaninih stihova, ali i razumijevanje za dijete, njegovo poimanje svijeta i njegove potrebe. Stihovi su, naime, napisani velikim tiskanim slovima koji će najmlađima, onima koji su tek svladali slova, omogućiti da sami pročitaju ovu slikovnicu, a lakoća stihova brzo će se zapamtiti.

Minimalistička ilustracija Ivane Crnošije Galović jednostavnim zaigranim crtežom odlično nadopunjuje Ozaninu vrckavost koja odražava djetinju energiju i tipično stalno predomišljanje. Ova je slikovnica namijenjena najmlađima, onima koji se tek sprijateljuju s knjigama s kojima će se, toplo se nadamo, nastaviti družiti i tijekom odrastanja i zrelosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –