Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / HINA • 08.05.2021.

Roman Damira Karakaša 'Sjećanje šume' osvojio talijansku književnu nagradu 'Premio ITAS del Libro di montagna'

Sjećanje šume Karakaš Damir

Hrvatski književnik Damir Karakaš proglašen je jednim od dobitnika talijanske književne nagrade “Premio ITAS del Libro di montagna” za roman “Sjećanje šume”.

Ove godine za nagradu su konkurirale knjige pedesetak talijanskih izdavača, a “Sjećanje šume” osvojilo je nagradu u kategoriji književnosti za mladež, te time i novčani iznos od dvije i pol tisuće eura.

Nagrada “Premio ITAS del Libro di montagna” godišnja je književna nagrada koja se dodjeljuje od 1971. talijanskim i međunarodnim izdanjima u kojima se tematizira svijet prirode i planina.


Roman je u Italiji, u prijevodu Elise Copetti tiskala izdavačka kuća Bottega Erante iz Udina, koja između ostaloga objavljuje i knjige nobelovca Ive Andrića. U talijanskim medijima, Karakaševo “Sjećanje šume”, prevedeno kao “Memorie della foresta”, naišlo je na jako dobar odjek, a o knjizi je pohvalno pisao i jedan od najpoznatijih suvremenih talijanskih pisaca Paolo Cognetti.

“Sjećanje šume” je, osim na talijanski jezik, do sada prevedeno na njemački, slovenski i makedonski, a uskoro se pripremaju i francusko te rumunjsko izdanje.

Knjiga “Sjećanje šume” izvorno je objavljena 2016. u izdanju nakladnika Sandorf. Po romanu je 2018. godine u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli postavljena istoimena vrlo uspješna predstava u režiji Tamare Damjanović. Knjiga će od ove jeseni biti uvrštena u čitanku za osme razrede osnovnih škola, te u izborni program za lektiru srednjih škola.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –