Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Damir Karakaš ×

Najava • 14.05.2024.

Jubilarna, deseta Knjižna booka posvećena 150. obljetnici rođenja Ivane Brlić-Mažuranić

Knjižna booka, svečanost knjige i čitanja kojom se obilježava Međunarodni dan dječje knjige, ove je godine posvećena 150. obljetnici rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. Na svečanosti, uz dodjele nagrada, učenici osnovnih i srednjih škola predstavljaju svoje projekte vezane uz knjigu i čitanje, pjevaju pjesnike, glume, pripovijedaju.
Najava • 27.03.2024.

Predstavljanje zbirke 'Avijatičari i druge drame' Damira Karakaša

U srijedu, 27. ožujka, na Svjetski dan kazališta, Hrvatski centar ITI – International Theatre Centre predstavit će najnoviji, 80. naslov Biblioteke Mansioni, 'Avijatičari i druge drame', nagrađivanog književnika Damira Karakaša. Uz autora, zbirku će predstaviti kazališne redateljice Franka Perković i Tamara Damjanović te urednica Biblioteke, Željka Turčinović.
Najava • 06.03.2024.

Putopisno predavanje Damira Karakaša 'Lika, Pariz, Teksas'

Damir Karakaš vas vodi na epsko putovanje kroz Liku, Pariz i Texas! U filmu 'Paris, Texas' (1984) Wima Wendersa Travis Henderson luta iz pustinje i mora se ponovno povezati s društvom, samim sobom, svojim životom i svojom obitelji. Što je sve Karakaš naučio i morao na svojim putovanjima? Otkrijte u srijedu, 6. ožujka u Booksi!
Najava • 06.02.2024.

Književne sudbine klasika: Primo Levi

Tribina Književne sudbine klasika o talijanskom pjesniku, prevoditelju, pripovjedaču, romanopiscu i esejistu Primu Leviju, održat će se u utorak 6. veljače u Knjižari Fraktura u Zagrebu. Na tribini će sudjelovati Iva Grgić Maroević s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, književnik Damir Karakaš, te glumica i edukatorica Rea Bušić.
Najava • 22.05.2023.

9. Zagreb Book Festival u znaku Promjene!

Deveto izdanje književne i kulturne manifestacije Zagreb Book Festival održat će se 22. – 26. svibnja s krovnom temom 'Promjena'. Festival će ugostiti tridesetak autora iz Hrvatske i inozemstva kroz različite formate događanja – panel diskusije, promocije knjiga, razgovore i dječji program te dva nova programska formata – 'Storytelling' i 'Knjige i vino'.
Najava • 15.09.2022.

Svi jezici regije na drugom međunarodnom festivalu Šibenske književne ure – ŠKURE

Drugo izdanje međunarodnog festivala suvremene književnosti Šibenske književne ure – ŠKURE održat će se od 15. do 17. rujna na nekoliko različitih lokacija u Šibeniku. Ove godine festival ugošćuje niz značajnih, nagrađivanih autorica i autora, Damira Karakaša, Miljenka Jergovića, Moniku Herceg, Milenu Marković, Almina Kaplana, Marka Vešovića i brojne druge.
Kritika • 29.11.2021.

Damir Karakaš : Okretište

Ključan trenutak novele odvija se Damirovim povratkom na mjesto zločina gdje poseže za bajunetom i iskaljuje se na željeznom stupu. Poslije saznajemo da je bajunet završio u kontejneru, pa tako ovaj čin možemo promatrati i kao simbolički raskid s patrijarhalnim nasljeđem i njegovim konceptom časti, barem u ovom slučaju. Afirmacija života pobjeđuje poriv za osvetom; ljubav prema bližnjima prigušuje...