Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Damir Karakaš ×

Najava • 22.05.2023.

9. Zagreb Book Festival u znaku Promjene!

Deveto izdanje književne i kulturne manifestacije Zagreb Book Festival održat će se 22. – 26. svibnja s krovnom temom 'Promjena'. Festival će ugostiti tridesetak autora iz Hrvatske i inozemstva kroz različite formate događanja – panel diskusije, promocije knjiga, razgovore i dječji program te dva nova programska formata – 'Storytelling' i 'Knjige i vino'.
Kritika • 25.04.2023.

Damir Karakaš : Potop

Poznavatelji Karakaševa opusa neće biti iznenađeni fragmentarnom, krokijevskom fabulom lišenom tradicionalnih romanesknih postulata poput, primjerice, zapleta. Epizode reminiscencije na Hanu smjenjuju se s epizodama reminiscencija na pripovjedačevo rodno selo, roditelje i pojedine suseljane, a vremenski je okvir ovaj put početak devedesetih (mada to datumski nigdje nije precizno naznačeno).
Najava • 04.04.2023.

Promocija novog romana Damira Karakaša 'Potop'

Damir Karakaš jedan je od važnijih glasova hrvatske suvremene književnosti i dobitnik niza književnih nagrada. Romanom “Potop” Karakaš nastavlja potvrđivati svoje mjesto u hrvatskoj književnosti, kao i svoju iznimnu vještinu pisanja. Promocija knjige održat će se u utorak 4. travnja u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
Najava • 09.12.2022.

Tribina 'O hrvatsko-češkim književnim prijevodima od 1992. do 2022.'

Koliko Hrvati prevode i čitaju češku književnost, a koliko Česi hrvatsku? Postoje li u Hrvatskoj popularne češke spisateljice i pisci (a da nisu Milan Kundera) ili u Češkoj hrvatske spisateljice i pisci (a da nisu???)? Tribina 'O hrvatsko-češkim književnim prijevodima od 1992. do 2022.' održat će se u petak 9. prosinca u Književnom klubu Booksa u Zagrebu.
Najava • 28.09.2022.

5. Mediteranski festival knjige – u fokusu Crna Gora

Na petom Mediteranskom festivalu knjige, koji se otvara u srijedu 28. rujna, u dvorani SC Gripe u Splitu, sudjelovat će pedesetak nakladnika. Festival ima bogat program kojem je u fokusu Crna Gora, odnosno njeni autori, književnici Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić, Aleksandar Radunović i Vladimir Vojinović, koje u Split dovodi izdavačka kuća Fokalizator.
Razgovor • 29.05.2020.

Damir Karakaš : Književnost je poštena, koliko joj daš, toliko će ti vratiti

Pisanje je za mene i kao nekakav ritual, neko posebno stanje, jer kad pišem ja više nisam ja, a pisaća mašina mi je također važna, kad se piše na njoj to je jedna drugačija percepcija – kompjutor zove na brzinu, mašina ne, misao se drugačije formira, kao da je kod pisanja mašinom svaka riječ puno bitnija, osim toga poseban je filing kada udarcem u tipku, na papiru ostane taj otisak – živo slovo,...
PODCAST • 16.10.2019.

Damir Karakaš - Proslava

S Damirom Karakašem našli smo se jedno prijepodne u zagrebačkom Art parku kako bi nam pročitao ulomak iz svoga romana 'Proslava', čime na portalu otvaramo novu rubriku PODCAST u kojoj ćemo objavljivati audio zapise autorica i autora koji čitaju vlastite priče, ulomke iz romana, pjesme i sl., kao i kraće intervjue.