Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.05.2015.

Roman Krznaric gostuje u Zagrebu
Održava se
20.05.2015. u 19h

U Zagrebu po prvi puta gostuje Roman Krznaric, jedan od najzanimljivijih britanskih kulturalnih mislilaca i autora, autor knjiga Empatija i Kabinet čuda u izdanju Planetopije. Ovaj originalni filozof hrvatskog porijekla u sklopu ciklusa Planetopija srijedom u Makronovi predstavit će ideju empatije kojoj je posvetio svoju karijeru.

Osim što je napisao knjigu Empatija, osnivač je prvog svjetskog muzeja i knjižnice posvećene isključivo empatiji. Krznaric naime tvrdi da empatija može pokrenuti revoluciju! Ne jednu od onih staromodnih revolucija koje donose nove zakone, ustanove ili vlade, nego jednu mnogo radikalniju - revoluciju ljudskih odnosa.

Zašto je upravo empatija ključna vrlina koju čovječanstvo mora razvijati u 21. stoljeću ako želi stvoriti sretniji i pravedniji svijet, Krznaric će objasniti u srijedu 20. svibnja u 19 sati u Makronovi u Zagrebu (Ilica 11/I).

Empatija predstavlja umijeće ulaženja u tuđe cipele i gledanja svijeta kroz tuđe oči te je, nažalost, jedan od loše iskorištenih ljudskih potencijala. Empatija može transformirati osobne i političke odnose u društvu. Bez nje ste emocionalno gluhi i postajete politički ravnodušni. Oko 98 posto ljudi ima urođenu sposobnost empatije, ali rijetki od nas koriste sav taj potencijal. Mene zanima kako ga potaknuti.

Empatija Krznaric Roman
Kabinet čuda Krznaric Roman

Roman Krznaric je kulturalni mislilac, praktični filozof i autor više djela prevedenih na brojne jezike, od kojih su najpoznatije knjige Kabinet čuda i Empatija, prevedene i na hrvatski (Planetopija, 2014.) Na Sveučilištu Cambridge i Gradskom sveučilištu u Londonu poučavao je sociologiju i politiku te je sudjelovao u zaštiti ljudskih prava radeći s izbjeglicama i domorocima u Srednjoj Americi. Radi kao savjetnik za organizacije kao što su Oxfam, Friends of the Earth te Ujedinjeni narodi, baveći se primjenom empatije i razgovora s ciljem uspostavljanja društvene promjene. Zaokupljaju ga teme poput empatije, povijesti ljubavi, budućnosti rada i umijeća življenja.

Zajedno s Alainom de Bottonom suosnivač je i predavač na The School of Life u Londonu. Osnivač je prvog svjetskog muzeja empatije Empathy Museum i digitalne knjižnice -  Empathy Library.

Zbog ograničenog broja mjesta, osigurajte svoje ulaznice na vrijeme! Sve informacije o predavanju i ulaznicama potražite u knjižari Planetopija, Ilica 72,  Zagreb, tel. 01/4846 197.


 

Muzej empatije (Empathy Museum) je eksperimentalni projekt koji istražuje umijeće empatije metodom ulaska u tuđe cipele. Projekt se odvija uz pomoć Ljudske knjižnice (Human Library) u kojoj je umjesto knjiga moguće posuditi ljude! Ljude s vlastitom pričom koju žele podijeliti - žive knjige.

– Empathy Museum –

– The Power of Outrospection –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –