Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.02.2019.

Roman Olje Savičević Ivančević 'Pjevač u noći' osvaja svijet

Olja Savičević Ivančević

Zapažen odjek kod inozemne čitateljske publike i kritike dobila su dva prijevoda romana "Pjevač u noći" Olje Savičević Ivančević koji su prevedeni na talijanski i njemački jezik, a u pripremi je i engleski prijevod. U njemačkom prijevodu Blaženke Radas i izdanju izdavačke kuće Verlag Voland und Quist, roman je u društvu Alide Bremer predstavljen u Literaturhaus Leipzig/Haus des Buches te u Literaturhaus Halle. U Italiji je roman, u izdanju kuće L'Assino D'oro iz Rima u prijevodu Elise Copetti, predstavljen u Pordenoneu i Rimu gdje je naišao na dobar odjek kod kritike i publike.

Njemački portal za knjigu i kulturu Read Ost piše kako autorica djeluje i kao pjesnikinja i dramska spisateljica, nadodajući kako u netipičnom (pseudo)ljubavnom romanu "Pjevač u noći", kroz koji upoznajemo glavne likove (bivši bračni par) – scenaristicu sapunica Naranču Pejović i uličnog umjetnika Slavuja Mitrovića, zatičemo mnoštvo elemenata epistolarnog romana, monologa, filozofije o ulogama i prirodi ljubavi, te minijature koje izgovaraju pas, duh, pa čak i "stari i umorni" Bog. 

Englesko izdanje kod izdavača Istros Books izlazi u travnju 2019. u prijevodu Celije Hawkeswort. Ogledni rukopis romana u prijevodu dobio je prošlogodišnju English Pen Award, a autorica je pozvana na ugledni Edinburgh International Book Festival na kojem će biti predstavljen "Pjevač u noći".


Knjige Olje Savičević Ivančević su prevedene na deset stranih jezika te objavljene u trinaest zemalja, u Europi i SAD-u. Roman "Pjevač u noći" bio je u finalu književne nagrade Tportal 2017. godine, a u prosincu 2016. osvojio je nagradu publike „Libar za vajk“ Sajma knjige u Istri. Olja Savičević Ivančević dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih književnih nagrada i priznanja.

Olja Savičević Ivančević

Pjevač u noći

  • Sandorf 05/2016.
  • 152 str., meki uvez
  • ISBN 9789537715922
  • Cijena 95.00 kn

'Pjevač u noći' je romansa s elementima sapunice, on the road i epistolarno-detektivskog romana, u kojoj se ljubav u doba kapitalizma i zaborava propituje, dekonstruira, a možda i ponovo izmišlja kroz imaginarni dijalog i citatne naklone slavnim i manje slavnim pretečama (pjesnicima, piscima velikih ljubavnih romana, performerima, uličnim umjetnicima, filozofima). Ovo je roman koji bešćutne ostavlja posramljenima, a tankoćutne napada ravno u srce.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –