Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.06.2018.

Rujan u znaku 6. Festivala svjetske književnosti - u Zagrebu i Splitu gostuju brojni nagrađivani autori
Održava se
02.-08.09.2018.

6. Festival svjetske književnosti dovodi u rujnu (2.- 8. 9. 2018.) u Zagreb i Split pisce iz čak sedamnaest zemalja svijeta koji će sudjelovati u pedesetak programa. Uz brojne književne programe – razgovore, tribine i okrugle stolove – festival će i ove godine uključivati i razgovore o grafičkim romanima i stripovima, filmovima snimljenim prema književnim djelima kao i izložbu nastalu prema motivima iz književnih djela.

Gosti dolaze iz svih krajeva svijeta, od susjednih zemalja do daleke Australije, Južne Amerike, Afrike i, naravno, Europe, a među njima je slavna poljska književnica i ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker International Olga Tokarczuk, koja će govoriti o svojoj najvažnijoj knjizi, monumentalnom romanu "Knjige Jakubove" (uskoro u prijevodu Mladena Martića). Uz nju, na festivalu gostuje još jedan dobitnik ove nagrade, izraelski pisac David Grossman, kao i dobitnik nagrade Man Booker, Richard Flanagan. Uz njih će između ostalih gostovati jedna od najvećih francuskih književnih zvijezda Frédéric Beigbeder, zatim jedan od najpopularnijih pisaca skandinavskih književnosti Šveđanin Jonas Hassen Khemiri te portugalski autor srednje generacije kojega je domaća publika imala prilike upoznati na prošlogodinjem FEKP-u, José Luís Peixoto, koji će govoriti o svojim iskustvima u posjetima Sjevernoj Koreji.

Nakon više od dvadeset godina prvi će put u Hrvatskoj službeno nastupiti i naša slavna filozofkinja koja je ostvarila iznimnu karijeru u Francuskoj, Rada Iveković. Dolazi i meksički pisac, jedan od najbeskompromisnijih autora mlađe generacije Antonio Ortuño te još jedna zvijezda američke i nigerijske književnosti, najmlađi autor koji je ušao u finale nagrade Man Booker, Chigozie Obioma. Uz njih, tu su brojni autori iz drugih zemalja te domaće književne zvijezde Damir Karakaš, Tea Tulić, Andrija Škare, Alojz Majetić, Julijana Matanović i mnogi drugi. 

U uspješnoj suradnji s Hrvatskim centrom PEN-a na festivalu će gostovati i troje izvanrednih pjesnika, filozofa te boraca za ljudska prava iz Brazila i Portugala – riječ je o autorima Francesci Cricelli, Thiagu Ponceu de Moraesu i Barthomewu Ryanu. 

U suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića i Filozofskim fakultetom u Splitu dio gostiju gostovat će po treći put u Splitu, a dio će biti samo u Splitu. 

Uz brojne književne programe – razgovore, tribine i okrugle stolove – festival će i ove godine uključivati i razgovore o grafičkim romanima i stripovima, filmovima snimljenim prema književnim djelima kao i izložbu nastalu prema motivima iz književnih djela, a tu su i neizbježni filmski i glazbeni programi.

Plakat Ivana Stanišića (3. god., studij grafike) – 1. nagrada natječaja za izradu plakata za FSK

Ove će se godine održati nekoliko aktualnih okruglih stolova posvećenih pitanjima kao što su pravo na priču i kultura moći u kontekstu afere #metoo, zatim o pitanjima granica slobode "Satira-sloboda-cenzura", a tu je i razgovor o generaciji milenijalaca i njihovim mogućnostima u suvremenom svijetu, okrugli stol "Riječ i svijet" u organizaciji hrvatskog PEN-a i ostalo.

U festivalu će moći sudjelovati i srednjoškolci, jer se i ove godine održavaju uspješne književne matineje za srednjoškolce kao i program novinarskih radionica za učenike zagrebačkih srednjih škola. 

Filmski program donosi retrospektivu filmova koje je Lordan Zafranović snimio u plodnoj suradnji s Mirkom Kovačem, čime ćemo obilježiti i osamdesetogodišnjicu rođenja i petogodišnjicu smrti ovoga veličanstvenoga pisca – riječ je o filmovima Okupacija u 26 slika, Muke po Mati, Pad Italije, Večernja zvona, Ubojstvo u noćnom vlaku i Gosti i radnici, koji će biti prikazani u Zagrebu i Splitu. Glazbeni program je možda i najbogatiji do sada, pa će na otvaranju svoj glazbeni performans posvećen Gorgoni i Josipu Vaništi izvesti skupina Gorgona nova, a na zatvaranju sviraju Sleepyheadsi.

Ove godine uvodi se i festivalska novina, a to su vaučeri u vrijednosti od 20 kuna te 10 kuna za osobe mlađe od 25 godina i starije od 65 godina koji služe kao ulaznica za programe u velikoj dvorani kina Europa koji počinju u 21 sat, a ujedno se njima ostvaruje popust kod kupnje knjiga u Festivalskoj knjižari.

Festival svjetske književnosti počinje pretprogramom, izložbom hrvatskih likovnih umjetnika u Studiju Moderne galerije "Josip Račić". Umjetnici i ove, već šeste godine stvaraju svoja djela inspirirani književnim djelima festivalskih gostiju. Dan poslije u KIC-u, u suradnji s medijskim partnerom 24sata, a pod kustoskim vodstvom prof. dr. Frane Dulibića, otvorit će se i izložba posvećena satiri.

Programi se održavaju u kinu Europa, klubu Boogie, Studiju Moderne galerije "Josip Račić" i Kulturno informativnom centru u Zagrebu te u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata u Splitu.

Detaljan program Festivala bit će objavljen sredinom srpnja, kada će početi i pretprodaja vaučera, a dotada novosti pratite na Facebooku i internetskoj stanici fsk.hr.

Organizator Festivala je nakladnička kuća Fraktura.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –