Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Uvodnik • Piše: MV Info • 02.01.2009.

S puno optimizma i radoholičarstva u 2009.!

Možda će vas iznenaditi, ali "Moderna vremena Info" s puno optimizma i samopouzdanja ulaze u novu poslovnu godinu. Iako naš optimizam ne baziramo na prognozi da će se u 2009. knjiga izdavati i prodavati više nego li u protekloj godini, izvjesno je da nepovoljan medijski tretman knjige i kulture čitanja nama donosi više posla, a samim time i zadovoljstva jer mi iskreno volimo to što radimo i od čega, na kraju, i živimo.

Posjećenost "Moderna vremena Info" portala protekle se godine u udnosu na 2007. godinu čak udvostručila, tijekom 2008. naši korisnici ostvarili su preko 3 milijuna pregleda stranica s informacijama o novim knjigama, vijestima i najavama, kritikama... (sve češće otvaraju i 20-ak stranica tijekom jednog posjeta, a nerijetko i više) što znači da na našem portalu pronalaze pregršt raznovrsnih informacija koje ih zanimaju.

Tijekom protekle godine sklopili smo i poslovnu suradnju s desecima hrvatskih nakladnika koji su prepoznali naša nastojanja oko populariziranja hrvatske knjige, a tijekom 2009. tu suradnju kanimo i povećati jer smo uspjeli da informacije o novim izdanjima hrvatskih nakladnika preko nas dolaze i do drugih medija koje nastojimo (i uspijevamo!) motivirati da svoj prostor, uz našu pomoć, otvore i za knjigu.

Mada su nas ispočetka jako nervirale počele su nas čak i veseliti situacije kada prepoznamo informacije o npr. novim knjigama koje su jednostavnom "copy-paste" metodom pokupljene s naših stranica bez prethodnog dogovora s nama. S vremenom smo tu svoju ulogu (izvor informacija) počeli doživljavati i kao dodatni opis svoga posla, pa ako je to za "opće dobro" i prosperitet knjige i čitanja ... mada bi nam bilo draže da nas se barem navede kao izvor (što većina, budimo iskreni, ipak radi).


U svakom slučaju, najbolje prolaze nakladnici i autori kojima je važno da se spominju na što više mjesta, a kako je tko došao do tih informacija i koliko se oko njihovog prikupljanja i priređivanja potrudio... i nije njihova briga.

Svjesni smo da nas čeka veliki posao oko pronalaženja i opisivanja brojnih zanimljivih i kvalitetnih knjiga (pa i onih drugih jer svaka knjiga ima svoju publiku) kao i pripremanja još cijelog niza zanimljivih sadržaja. Za sve to morat ćemo se i dodatno ekipirati, a nadamo se da se najavljene mjere štednje, kako one državne tako i individualne, ipak neće odraziti u prevelikoj mjeri na knjizi i kulturi, na koje se ionako nikad nije previše rasipalo.

A ako se u međuvremenu i knjiški ceh trgne iz višegodišnje letargije i napokon počne pospremati svoje dvorište... e, to će nam biti dodatni adrenalin.


Želimo vam sretnu, uspješnu i optimističnu 2009. godinu !

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –