Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Dragan Jurak • 13.10.2017.

Salman Rushdie : Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam noći

Salman Rushdie: Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam noći

Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam noći Rushdie Salman

Znamo kako je bilo s Trumpom: nijedna relevantna predizborna anketa nije prognozirala njegovu pobjedu. Nitko to nije mogao predvidjeti, pa čak ni najsuptilnija statistička istraživanja javnog mijenja. Vidoviti su se mogli nabrojiti na prste jedne ruke. Trumpa su predvidjeli u „South Parku“. U epizodi „Bart to the future“ iz 2000. Lisa Simpson postaje američka predsjednica kako bi sanirala katastrofu koju je iza sebe ostavio predsjednik Donald Trump. Bila je to odlična satira. Kreatori serije pokušali su zamisliti najluđu nezamislivu stvar. Takvom je trebala i ostati. Zakopana u nekoj davnoj epizodi animirane serije. A onda je najednom najluđa nezamisliva stvar prestala biti smiješna. A rezultati predsjedničkih izbora oponašali su satiru.

I Salman Rushdie je „predvidio“ Trumpa. Nekih dvije-tri godine prije njegovog ulaska u Bijelu kuću u romanu „Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam noći“ piše o američkom ludilu. O ludilu pucanja u djecu u školi, ludilu drugog amandmana, ludilu Baptističke crkve Westboro (poznate po govorima mržnje prema LGBT zajednici, muslimanima, katolicima, Židovima, itd.) – i ludilu za Trumpom. U to vrijeme „predsjednik Sjedinjenih Država bio je neuobičajeno inteligentan čovjek, elokventan, obziran, profinjen, odmjeren u riječima i djelima, dobar plesač (iako ne tako dobar kao njegova supruga), teško se ljutio, lako se smješio, religiozan čovjek koji se također smatrao čovjekom od promišljene akcije, zgodan (iako možda malo klempavih ušiju), koji se osjećao ugodno u svom tijelu kao ponovno rođeni Sinatra (mada nesklon pjevušenju)…“

Kako je nakon takvog predsjednika, iza čijeg opisa nije teško prepoznati Baracka Obamu, u Bijelu kuću ušlo ono što Rushdie detektira kao „američko ludilo“ objašnjava se, između ostalog, u romanu „Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam noći“ (što se može zbrojiti i kao – „1001 noć“). Ukratko, sve je to jedan od prvih upozoravajućih znakova ozbiljnih društvenih i političkih poremećaja, uzrokovanih terorizmom, migrantskim valovima, ekonomskim krizama i klimatskim promjenama.

Razdoblje koje će tisuću godina kasnije biti znano kao „smrt bogova“ započinje nizom prirodnih katastrofa. Oluja koja zahvaća New York razara samo tkivo društva. Politički i ekonomski sustavi su u raspadu, vlada kriminal, populistički političari, radikali i opsjenari, a društvo se okreće vjeri. Širom svijeta događaju se slični poremećaji: divovski požari u Australiji, suše u Africi, super oluje i super tajfuni u Americi i Aziji. Pojedine teokratske države postaju rasadnicima terorizma, a ratovi i siromaštvo pokreću do sada neviđene migrantske valove. Iza svega stoje džinovi, nadnaravna, zla bića, ravnodušna spram morala, neprijateljska spram ljudi. Oni zlo čine impulsno, iz svoje sklonosti ka razaranju i uništavanju. No iza njihova divljanja stoji ljudska, politička agenda. Tisuću godina pokojni filozof, teolog i mistik Al Gazali oslobodio je najstrašnijeg od svih džinova iz zatočeništva u staklenoj bočici. Zauzvrat nije zaželio tri želje već samo jednu – sijanje kaosa širom svijeta kako bi se ljudi, uplašeni pred divljanjem prirode i raspadom društvenih zajednica, opet okrenuli vjeri.

I Salman Rushdie je „predvidio“ Trumpa. U ovom romanu piše o ludilu pucanja u djecu u školi, ludilu drugog amandmana, ludilu Baptističke crkve Westboro (poznate po govorima mržnje prema LGBT zajednici, muslimanima, katolicima, Židovima, itd.) – i ludilu za Trumpom.

Luka i vatra života Rushdie Salman

I eto nam dakle Rushdiea… fantastikom tuče po religiji, džinovima lupa po bogovima. Poput lika iz romana, ateista koji vjeruje u božansku odmazdu – upozoravajući time na metaforičku sferu koja utječe na stvarni svijet – Rushdie je ateista koji se boji boga. S razlogom. Zbog uvrede njegova proroka već desetljećima nosi glavu u torbi. „Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam noći“ njegov je obračun s lažnim bogovima, i njihovim pristašama koji „traže da se ubiju pristaše drugih lažnih bogova“; njegov obračun s organiziranim religijama i njihovim izmišljenim bogovima koji stvaraju sasvim konkretnu mržnju i nasilje.

Puno toga je Rushdie stavio u roman. Dva arapska filozofa (Gazali i njegov racionalistički suparnik Ibn Rušd) vode zagrobni razgovor tisuću godina nakon fizičke smrti, svijet je nastanjen džinovima i džinicama, a prirodne katastrofe pokreću nadnaravne sile. No ono što autor uistinu smatra fantastikom jest da bog postoji samo zbog načela „ako vjeruješ u vile, lupi dlanom o dlan“, i da su prema tom načelu milijarde ljudskih bića spremne braniti svoju vjeru u nekakvog boga-vilenjaka.

Evanđelje prema Rushdiju govori nam da su Adam i Eva izmisli boga i odmah izgubili nazor nad njim. To je tajna povijest svijeta. Muškarac i Žena stvorili su boga, a ne obratno. Boga „koji im je smjesta umaknuo izvan dohvata i postao moćniji od svojih tvoraca, kao i zlonamjerniji“. Prosvjetiteljstvo, racionalizam i sekularizam ukrotili su tog boga, no davno umrli filozof Gazali pokreće „rat svjetova“ (nadnaravnog protiv ovozemaljskog) kako bi lažnog boga vratio među ljude.

Dakle, „Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam noći“ bajka je o „smrti bogova“. Ateistički i racionalistički roman o džinima i nadnaravnim silama… Zanimljiva je to literarna konstrukcija. Rushdie ne vjeruje u religiju, ali vjeruje u bajke, i njihovu pripovjedalačku vrijednost. I tu vrijednost spretno upotrebljava. Naravno, to više nije onaj Rushdie, onaj koji je napisao „Djecu ponoći“. Ali to već znamo duži niz godina, i duži niz romana. „Dvije godine, osam mjeseci i dvadesetosam noći“ bolji je u zamisli nego li u izvedbi, u dijelu nego li u cjelini, bolji kao svjetonazorski iskaz nego li kao književni izraz.

No i ovaj Rushdie svašta nudi. Zato smo i započeli s Trumpom. Uz sve što je Rushdie ubacio u svoj obračun s organiziranim vjerama i njihovim lažnim bogovima, našlo se i mjesta i za „ludilo za Trumpom“. I što sad drugo reći nego da treba čitati Rushdiea. I gledati „South Park“.


( Ovaj tekst koji se ekskluzivno objavljuje na portalu Moderna vremena zajednički je financiran od strane Modernih vremena i udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA )

Salman Rushdie

Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam noći

  • Prijevod: Igor Buljan
  • Vuković & Runjić 07/2017.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789532861730

Rushdiejeva rapsodija na temu "Tisuće i jedne noći" zatječe pripovjedača na vrhuncu maštovitosti dostojne njegove slavne prethodnice. "Dvije godine, osam mjeseci i dvadest osam noći" satirično je djelo puno draži i ludosti, suparništva i izdaja, kismeta i karme, zanosa i iskupljenja.

– Salman Rushdie na Sajmu knjiga u Frankfurtu 2017. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –