Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.03.2019.

Sanja Lovrenčić gostuje u programu splitske Bookvice
Održava se
07.03.2019. u 20:30h

Na ovotjednu Bookvicu stiže jedna od najsvestranijih autorica na hrvatskoj književnoj sceni: ugledna spisateljica za djecu i odrasle, prozaistica, pjesnikinja i esejistica, prevoditeljica, nakladnica, dobitnica više nagrada za spisateljski i prevoditeljski rad: Sanja Lovrenčić. 

Ona će publici prije svega predstaviti svoj najnoviji roman „Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost“ (Mala zvona, 2018.), u kojem se dotiče zanimljivih tema kao što su umjetnost i umjetnički aktivizam, društvena odgovornost, komercijalizacija, birokratizacija umjetnosti, feminizam, znanost i, dakako, ljubav. Osim o tim temama autorica će s voditeljicom Bookvice Patricijom Horvat porazgovarati o mašti i nepresušnim izvorima priča, o prošlom i sadašnjem, sjećanju i zaboravu, poljuljanim vrijednostima i statusu umjetnosti danas, a bit će riječi i o književnim rezidencijama te izazovima bavljenja književnošću, književnim prevođenjem i nakladništvom.

Bookvica će se održati u četvrtak, 7. ožujka s početkom u 20,30 sati u splitskom Klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II). U tradicionalnoj nagradnoj igri netko iz publike dobit će najnoviji roman Sanje Lovrenčić na dar.

O autorici:

Sanja Lovrenčić, književnica i prevoditeljica, ušla je u hrvatsku književnost 1987. zbirkom pjesama "Insula dulcamara". Otada je objavila još sedam pjesničkih zbirki, a poezija joj je objavljivana i u domaćoj i stranoj periodici te prevođena na njemački, poljski, ruski, slovenski, švedski, danski. Za knjigu "Rijeka sigurno voli poplavu" dobila je nagradu "Kiklop".

Autorica je zbirki kratkih priča "Wien Fantastic", "Portret kuće" i "Zlatna riba i istočni Ariel", romana "Dvostruki dnevnik žene sa zmajem", "Klizalište", "U potrazi za Ivanom" (nagrada "Gjalski" 2007.), "Martinove strune / Martins Seiten" (Literaturpreis SMSK 2008.), "Ardura", "Vješanje kradljivaca ovaca" i "Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost", kao i fantastične trilogije "Zmije Nikonimora" te zbirke autobiografskih zapisa Zagrebačko djetinjstvo šezdesetih.  

Napisala je nekoliko knjiga namijenjenih djeci; za zbirku priča "Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić" dobila je nagradu "Grigor Vitez".

U programima Hrvatskog radija izveden je niz njezinih radio-dramskih tekstova, među kojima su neki izvođeni i izvan Hrvatske (na njemačkom, mađarskom, slovačkom i estonskom). Kao samostalni dokumentarist snimila je i režirala šest dokumentarnih radio-drama. Bavi se i prevođenjem književnih tekstova s engleskog, francuskog i njemačkog jezika; za prijevod zbirke kratkih priča "Kuća duhova" Virginije Woolf dobila nagradu "Kiklop" 2012.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –