Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 24.10.2017.

Sanja Pilić dobitnica regionalne nagrade 'Mali princ' za knjigu 'Pošalji mi poruku'

Sanja Pilić i Jasmin Imamović

Pošalji mi poruku! Pilić Sanja

Sanja Pilić ovogodišnja je dobitnica regionalne nagrade „Mali princ“ za knjigu “Pošalji mi poruku”. Ova sve prestižnija nagrada za najbolju dječju knjigu u regiji utemeljena je 2004. godine za jezično područje Bosne i Hercegovine, Crne gore, Hrvatske i Srbije a dodjeljuje se u okviru festivala "Vezeni most" u Tuzli koji je namijenjen djeci i piscima dječje književnosti.

Na festivalu koji se održavao od 18. do 20. listopada i ove je godine upriličen bogati program, a predstavljene su brojne izložbe ilustracija, radionice, druženja s književnicima i pjesnicima u knjižarama.

Glavnu festivalsku nagradu “Mali princ” koja se sastoji od brončane statue Malog Princa koja je rad akademskog kipara Enesa Sivca i novčanog iznosa Sanji Pilić je uručio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Sanja Pilić je u svom višestruko nagrađenom romanu za mlade „Pošalji mi poruku!“ uspjela uvjerljivo progovoriti iz perspektive trinaestogodišnje djevojčice Sofije o suvremenom životu urbane zagrebačke obitelji, o odnosima sa svojim vršnjacima i vlastitoj zaljubljenosti u vršnjaka iz razreda. Autorica obrađuje tabu teme, a njezin je fokus primarno na protagonistima koji su sasvim realni, obični i normalni. Riječ je o romanu koji vjerno preslikava svakodnevicu suvremenih mladih, čak i kada se susreću s težim životnim izazovima.
 

Ove godine bilo je nominirano osam knjiga iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH: “Sedam bajki za Male i Velike” Mirzane Pašić-Kodrić (Bosna i Hercegovina), “Trava puna mrava” Mehmeda Đedovića (Bosna i Hercegovina), “Baš Pamuk i druge bajke” Aleksandra Obradovića (Crna Gora), “Kako rastu veliki ljudi” Petra Pejakovića, Milivoja Obradovića i Slaviše Grubiše (Crna Gora), “Pošalji mi poruku”, Sanje Pilić (Hrvatska), “Avram, Bogdan vodu gaze” Vladislave Vojnović (Srbija) i “Zec iz šešira” Vesne Vidojević Gajović (Srbija).


O kandidaturama hrvatskih autora odlučuje Nacionalni odbor za dječju knjigu. Redovito se kandidira knjiga koja je u hrvatskoj dobila nagradu „Grigor Vitez“ i uz nju odabire još jedna. Tako su ove godine Hrvatsku predstavljale dvije književnice - Sanja Pilić s pobjedničkom knjigom i Đurđica Stuhlreiter s knjigom "Gašpar i prijatelji".

Nagradu „Mali princ“ prethodno su dobili hrvatski autori: Zvonimir Balog, 2004., Arsen Dedić, 2005., Stanislav Marijanović 2009., Nada Mihelčić 2010. i 2014. te Julijana Matanović 2012. godine.

Sanja Pilić

Pošalji mi poruku!

  • Mozaik knjiga 10/2016.
  • 128 str., meki uvez
  • ISBN 9789531420365
  • Cijena 59.00 kn

'Pošalji mi poruku!' knjiga je u kojoj je glavni lik trinaestogodišnja Sofija koja, baš poput većine njenih vršnjaka, komunicira sa svijetom pomoću YouTubea. Videom bilježi svakodnevnicu i svoje osjećaje. Tu je i zagonetni Mat koji je šutljiv i distanciran. Tajanstvenost tog dječaka odvest će čitatelja u neke nove teme… Autorica ponovno propitkuje vrijeme u kojem se i odrasli i djeca skrivaju ispod uljepšanih fotografija na raznim društvenim mrežama i lažno sretnih poruka koje izmjenjuju.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –